Онлайн TV FM радіо FM пауза

Адвокат Денис Бугай звернувся до Генеральної прокуратури України

24 березня 2014 року в ЗМІ з’явилась інформація стосовно того, що «протягом останніх двох тижнів проводилось розслідування щодо створення у 2009 році злочинної організації мільярдером Сергієм Курченком. Встановлена сума збитків склала понад 1 млрд. грн. Значна частина з незаконно здобутих коштів була витрачена на фінансування для подавлення мирних акцій протесту в Києві, зокрема, на оплату «послуг» так званих «тітушок». Днями було затримано кілька ключових осіб, причетних до злочинних схем. Серед них також голова наглядової ради «Брокбізнесбанку», затриманий прикордонною службою аеропорту «Бориспіль», адвокат Денис Бугай».

Крім того, з повідомлень в ЗМІ стало відомо, що представники ГПУ вважають, що моє звільнення з-під неправомірного затримання суперечить закону і не мало відбутись.

В свою чергу, маю припущення, що керівництво Генеральної прокуратури України володіє викривленою інформацією щодо моєї діяльності та обставин моєї справи. Та сподіваюсь, що зможу їх об’єктивно пояснити.

З перших днів протестів я зайняв чітку позицію щодо підтримки Майдану. Я ніколи не соромився своєї точки зору і завжди на ній наголошував як серед своїх друзів, так і серед колег та юридичної спільноти. Я неодноразово акцентував увагу, що Майдан – це реальний шанс змінити щось в існуючій системі на краще. І, як більшість свідомих громадян нашої країни, з початку мітингів був активним їх учасником. Така позиція вплинула і на мою громадську діяльність. Як Президент Асоціації правників України я ініціював ряд заяв, що засуджували відкрите нехтування закону та прав людей попередньою владою, ми ініціювали створення Центру правової допомоги при АПУ та координували групи правників, які надавали безоплатну правову допомогу затриманим. Також, ми домоглись підтримки світової спільноти, звернувшись до них із заявами, що висвітлювали реальний стан справ в країні. Крім того, в АПУ біло створено групу по притягненню до відповідальності тих представників влади, які в свій час забороняли проведення мирних мітингів та обмежували права громадян.

Тому інформація про те, що за моєї участі фінансувались, так звані «тітушки», в повній мірі не відповідає дійсності і є образливою, як для людини, яка боролась з цим жахливим явищем.

Що ж стосується самого затримання, то на мій погляд, воно не було вкрай необхідною мірою. Я не переховувався від слідства і говорив про готовність співпраці, якщо вона буде в межах закону. Проте, якщо слідство пішло на такий крок, то він, принаймні, мав відповідати нормам Кримінально-процесуального кодексу України та Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Проте, в процесі затримання та в наступні дні було допущено ряд грубих порушень, які зафіксовані як працівниками правоохоронних органів, так і представниками юридичної громадськості. Їх докази я готовий надати.

Я не сумніваюся в чесності нинішніх очільників Генеральної прокуратури України та впевнений, що вони щиро та справедливо бажають дати оцінку всімподіям. Проте, я та мої колеги наголошуємо на дотриманні законів працівниками всіх державних органів. Саме за це ми разом боролись і саме вектор верховенства права має бути центральним в подальшій розбудові правової держави.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua