Онлайн TV FM радіо FM пауза

Прокурор Прикарпаття розповів про стан протидії злочинності на Прикарпатті

16 лютого прокурор Івано-Франківської області Владислав Братюк провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів щодо стану протидії злочинності на території області.

У роботі наради взяли участь начальник Служби безпеки України в області Петро Дідух, керівник Головного управління Національної поліції в області Віктор Шкутов, начальник ГУ ДФС в області Ірина Столярик, заступники прокурора області, керівники місцевих прокуратур, керівники міліцейських підрозділів,начальники відділів прокуратури області.

Так, завдяки вжитим заходам координаційного характеру не допущено росту злочинів проти життя та здоров’я особи, зменшилась кількість кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин. Зменшилась кількість злочинів проти встановленого порядку несення військової служби.

Проте, за рахунок корисливих злочинів – крадіжок, грабежів, розбоїв, рівень зареєстрованих кримінальних правопорушень, в порівнянні з 2014 роком, зріс на 12%. Кількість цих правопорушень зросла в Галицькому, Городенківському, Долинському, Надіврнянському, Рожнятівському, Снятинському районах, містах Івано-Франківську та Яремче.

Зросла також кількість правопорушень, вчинених іноземними громадянами.

Стан протидії злочинності

У 2015 році завдяки належній організації координаційної діяльності правоохоронних органів забезпечено стабільну криміногенну ситуацію в регіоні.

Рівень зареєстрованих кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення (62) є одним із найнижчих серед регіонів та вдвічі нижчим від загальнодержавного (132).

Дещо зменшилась кількість злочинів проти життя та здоров’я особи, у тому числі на 20% – умисних вбивств (24 проти 30 у 2014 році), на 7% – умисних тяжких тілесних ушкоджень (39 проти 42).

Спільними зусиллями вдалося зупинити стрімкий ріст злочинів проти власності (із 75% до 30%).

Закріплено позитивні зміни у протидії незаконному обігу наркотичних засобів. Усунуто негативну практику виявлення дріб’язкових фактів вирощування чи зберігання нарковмісних речовин, роботу переорієнтовано на документування наркозлочинів, пов’язаних зі збутом. Як і в 2014 році, минулого року обліковано більше двохсот таких кримінальних правопорушень (загалом у державі їх виявлено на чверть менше).

Завдяки вжитим профілактичним заходам на 20% менше злочинів вчинено – неповнолітніми або за їх участю (142 проти 178), на 7% – особами, які раніше вчиняли правопорушення (761 проти 816).

Особливу увагу правоохоронних органів зосереджено на розкритті кримінальних правопорушень. Рівень розкриття кримінальних правопорушень, у яких особам повідомлено про підозру, є вищим від загальнодержавного та становить 44% (3 226 правопорушень).

Активізовано роботу щодо виявлення злочинів окремих категорій. Упродовж 2015 року виявлено 235 правопорушень у сфері службової діяльності, із яких 51 – за фактами хабарництва, на чверть більше обліковано злочинів проти безпеки виробництва, на третину – щодо ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), викрито 4 факти фіктивного підприємництва, обліковано 3 злочини про легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Унаслідок вжитих заходів не допущено росту злочинів про порушення правил безпеки руху або експлуатації транспорту, що спричинили смерть потерпілого (59 проти 61 у 2014 році).
Загалом у 2015 році за результатами розслідування до суду скеровано кримінальні провадження щодо 3 314 злочинів, із яких щодо 2 760 – заяви і повідомлення надійшли у звітному періоді.

Слідчими територіальних органів поліції закінчено більше половини розслідуваних проваджень, у тому числі 2261 – складанням та направленням в суди обвинувальних актів.

Під час розслідування кримінальних проваджень застосовувались інститути спрощеного кримінального судочинства.

Так, у 174 кримінальних провадженнях слідчих ГУ НП в області укладено угоди, з них 111 – про примирення, 63 – про визнання винуватості.

Прокурори реагували на факти порушень вимог КПК України в діяльності слідчих та оперативних працівників у кримінальному провадженні. Зокрема, скасовано 464 постанови про закриття кримінальних проваджень. Завдяки вжитим заходам вдалося покращити якісні показники в роботі, активізувати досудове розслідування тяжких та резонансних кримінальних проваджень.

Слідчими слідчого підрозділу фіскальної служби в області розслідувано 41 кримінальне провадження, кожне четверте з яких скеровано до суду.

Покращено ефективність роботи з відшкодування заподіяних злочинами збитків.

У скерованих до суду кримінальних провадженнях підозрюваними та особами, що за законом несуть відповідальність за їх дії, добровільно відшкодовано 1 813 тис. грн. або майже половину заподіяної шкоди. Ще 600 тис. грн. зараховано до бюджету у зв’язку із досягненням під час досудового розслідування податкового компромісу.Органами прокуратури забезпечено нагляд за додержанням законів підрозділами Управління Служби безпеки України в області при провадженні оперативно-розшукової діяльності та досудового слідства.

Минулого року слідчими СВ УСБ України в області розслідувалося 88 кримінальних правопорушень, що на дві третини більше ніж у 2014 році.

Удвічі більше закінчено кримінальних проваджень (23 проти 11), з яких 11 направлено до суду з обвинувальними актами (83,3%), у тому числі щодо 4 осіб, які діяли в складі організованої групи.

Слідчими прокуратури області розслідувалось 232 кримінальні провадження. Досудове розслідування завершено майже в кожному другому провадженні . До суду направлено 30 проваджень, кожен шостий обвинувальний акт з угодами про визнання винуватості.
У провадженнях слідчих прокуратури відшкодовано більше 83% збитків.

Процесуальними керівниками підтримано державне обвинувачення у 24 кримінальних провадженнях, у яких постановлено законні та обґрунтовані судові рішення, з них: 13 – про корупційні правопорушення, 3 – у сфері землекористування, по 2 – у сферах охорони здоров’я та довкілля.

Стан протидії корупції

Прокуратурою області вживалися системні заходи щодо протидії корупції. Закінчено розслідування 57 злочинів з ознаками корупції, до суду направлено 51 обвинувальний акт щодо 53 осіб.

Також складено та направлено до суду 64 протоколи про адміністративні корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення. З числа закінчених розслідуванням кримінальних корупційних правопорушень 38– пов’язані з одержанням неправомірної вигоди.

Серед 53 притягнутих до кримінальної відповідальності осіб 4 – держслужбовці, 7 – посадові особи органів місцевого самоврядування, 7 – працівники ОВС, 24 – посадові особи юридичних осіб публічного права, 5 – особи, які надають публічні послуги, тощо.

З числа закінчених проваджень 11 – про злочини з ознаками корупції у бюджетній сфері, 8 – у сфері освіти, по 6 – у сферах охорони довкілля та здоров’я, 5 – у сфері земельних відносин, 1 – у сфері АПК.

Судами області за результатами судового розгляду за вчинення злочинів з ознаками корупції засуджено 53 осіб. Незаконного притягнення осіб до кримінальної відповідальності не допущено.

У сфері протидії адміністративно-караній корупції до адміністративної відповідальності притягнуто 54 правопорушників, з яких 2 – держслужбовці3 категорії (всього 14 по Україні), 1 – державний службовець 4 категорії (9 по Україні); 1 – посадова особа облдержадміністрації (6 по Україні), 13 – посадові особи місцевого самоврядування, 10 – посадові особи юридичних осіб публічного права, 27 – депутати місцевих рад. З числа складених адміністративних корупційних протоколів 19 – у сфері земельних відносин, 3 – у бюджетній сфері, по 1 – у сфері транспорту та освіти.

 

Впродовж 2015 року правоохоронними органами області викрито 7 організованих груп (4 – ГУ НП в області та 3 – УСБ України в області), члени яких займались гральним бізнесом, отриманням неправомірної вигоди, вчиняли злочини у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, а також розбійні напади.

Вперше з 2012 року виявлено організовану групу з транснаціональними зв’язками.

Зокрема, у липні 2015 року до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо членів організованої групи, які в період із липня 2013 року до лютого 2015 року незаконно перемістили наркотичні засоби – таблетки «Subutex» у кількості 3420 штук із вмістом наркотичного засобу через митний кордон України з приховуванням від митного контролю.

Загалом минулого року до суду скеровано 4 обвинувальні акти щодо 12 членів організованих груп. За результатами розгляду судами 5 кримінальних проваджень та 6 кримінальних справ даної категорії 25 осіб засуджено до реального позбавлення волі.

Також вперше в судовій практиці області розглянуто кримінальне провадження щодо організованої групи, члени якої упродовж січня 2011 – квітня 2014 року в місті Івано-Франківськ організували та займались гральним бізнесом (ч.3 ст.28, ч.1 ст.203-2 КК України). За результатами судового розгляду вказаного кримінального провадження винним особам призначено покарання у виді штрафу на суму більше 1 млн. грн.

Стан підтримання державного обвинувачення

Працівниками прокуратури забезпечено належний рівень підтримання державного обвинувачення. Взято участь у судовому розгляді 2909 кримінальних проваджень. З ухваленням обвинувальних вироків судами з участю прокурорів розглянуто 1662 кримінальні провадження, з яких 235 – на підставі угод (147 – про примирення, 88 – про визнання винуватості). З постановленням ухвал розглянуто 1165 кримінальних проваджень.

В апеляційному порядку розглянуто 384 кримінальні провадження. За апеляційними скаргами прокурорів переглянуто незаконні вироки та постанови судів стосовно 116 осіб.

За касаційними скаргами прокурорів скасовано та змінено 13 незаконних судових рішень.

На нараді також розглянуто проблемі питання та проаналізовано шляхи їх усунення. Зокрема, щодо наявного залишку кримінальних проваджень. Актуальними також є посилення заходів для викриття правопорушень у сфері господарської діяльності, бюджетній сфері та з питань земельних відносин.

Підводячи підсумки наради, Владислав Братюк звернув увагу підлеглих також на організацію роботи, акцентуючи на тому, що при здійсненні прокурорського нагляду в кримінальних провадженнях кожен нестиме персональну відповідальність, тому зусилля слід зосередити на конструктиві.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua