Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Калуші на цвинтарі, біля шкіл і пам’ятників орудують вандали

На кладовищі у Підгірках орудують вандали, а громада мікрорайону — шокована заподіяним. Однак, крадуть не тільки на цвинтарі, але й біля міських шкіл, і навіть — пам’ятників. Торік у Калуші затримали зловмисників, які пошкодили огорожу біля ЗОШ №5. Ті заподіяні збитки — відшкодували. А от чим замінити вкрадені старі чавунні загородки біля пам’ятника Тарасу Шевченку у місті поки що думають.

 

На сесії міської ради депутат Леся Кирилович звернулася до правоохоронців за розслідуванням актів вандалізму на цвинтарі у Підгірках. Зі слів депутата, кілька тижнів тому на підгорецькому цвинтарі невідомі познущалися над гробами — розбили і вкрали огорожі. Для громади Підгірок це стало шоком. У коментарі ”Вікнам” Леся Кирилович повідомила, що такий випадок у Підгірках — не поодинокий. Полюють, запевняє депутат міськради, на алюміній, який легше добути.

Директор КП “Ритуальна служба” Петро Пулішій “смаками” мисливців за металом був здивований. “Вікнам” він розповів: алюміній — доволі дорогий метал, і, зазвичай, на облаштування та благоустрій біля могилки померлого родичі використовують нержавійку, рідше — чавун. На новому і старому цвинтарях на Височанці Петро Пулішій алюмінієвих конструкцій — не бачив. Комунальники припускають, що, можливо, йдеться про якийсь сплав. 

Зараз “цвинтарна” нержавійка у крадіїв металобрухту користується меншим попитом, — запевнив “Вікна” Петро Пулішій. За інформацією “Вікон”, крадії стали більш обережними, і крадуть із огорож тільки нержавіючі трубки, які до того ж практикують різати на частини. Можливо, саме тому, каже Петро Пулушій, останнім часом на кладовищах, які перебувають на балансі КП, крадіжок — не зафіксовано. 

Міські кладовища мають перебувати під охороною. Згідно із нормативними документами, охорону місць поховань забезпечують виконавчі органи сільських, селищних та міських рад. У разі осквернення могил, навмисного руйнування чи викрадення намогильних споруд та склепів відшкодування матеріальних збитків  здійснюється за  рахунок коштів місцевого бюджету з наступним їхнім відшкодуванням за рахунок винних осіб.

Однак, повідомив “Вікнам” начальник  управління ЖКГ Калуської міської ради Юрій Рекунов,у Підгірках офіційно цвинтаря — немає. Кладовище не проходить за землевпорядною документацією і не перебуває на балансі комунальних служб міста (вважається, що цвинтарем опікується громада Підгірок. — Авт.). Фактично, кожен надгробок, каже Юрій Рекунов, мав би бути “зданий в експлуатацію” і переданий місту. Цієї вимоги не витримано навіть на кладовищах, які перебувають на балансі міста.

ОБКРАДАЮТЬ ШКОЛИ І НАВІТЬ ПАМ’ЯТНИК

До правоохоронців на сесії звернувся і директор ЗОШ №3 Михайло Коротич. Він повідомив, що з огорожі навпроти басейну ЗОШ №3 зникло 15 секцій. Правоохоронці крадіжку зафіксували, але результатів розслідування наразі немає.

Справді, в огорожі навпроти басейну нині — велика діра. Низький чавунний “парканчик” “подзьобаний” по всьому периметру ще у минулі роки. Однак, повідомив Михайло Коротич у коментарі “Вікнам”, цьогоріч вкрали найбільше.

За словами начальника управління освіти Калуської міської ради Любові Максимович,огорожу біля міських шкіл крадуть періодично. Наприклад, біля ЗОШ №4 — така ж низька чавунна огорожа, як і біля ЗОШ №3. Її порізали ще два роки тому, однак, управління освіти не може її відремонтувати, як наприклад, біля ЗОШ №5. Там торік зловмисники пошкодили бетонний паркан, тож, відновити його було не так важко. Торік крадіїв огорожі біля ЗОШ №5 — таки впіймали. Ними виявилися неповнолітні учні навчальних закладів міста. Вони відшкодували управлінню освіти майже 12 000 гривень.

Крадуть огорожі не тільки біля шкіл. Біля пам’ятника Тарасові Шевченку ситуація — не краща: огорожа залишилася тільки там, де просто неможливо було добратися до секції, не зруйнувавши цегляну кладку. Представник КП “Калушавтодор” Микола Найда “Вікнам” повідомив: більшу частину огорожі вкрали минулих років, але “процес” триває постійно. Комунальники очікують на пропозиції відділу архітектури і містобудівного кадастру Калуської міської ради про відновлення огорожі біля пам’ятника Тарасові Шевченку та закінчення благоустрою.

— Будуть гроші — щось будемо робити. Як не будуть — самі знаєте, — підсумував Микола Найда. 

Між тим, у калуській міліції не надто багатослівні. Як повідомив на сесії міської ради заступник начальника Калуського міськвідділу УМВС Ярослав Серман, справи щодо підгорецького цвинтаря і крадіжки огорожі біля ЗОШ №3 — розслідуються. На сьогодні відкриті кримінальні справи щодо шести пунктів прийому металобрухту у Калуші.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua