Хвороба Альцгеймера – це різновид первинних деменцій (недоумства), яка вражає близько 6% (або одного з 16) людей віком старше 65 років.
Про це пише на сторінці «Facebook» Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб
Пошкоджується «сіра речовина» головного мозку, що веде до втрати пам’яті та прогресуючого слабоумства. Ця хвороба вважається невиліковною, призводить до неможливості психічної діяльності та повного знищення інтелекту.
До факторів ризику хвороби Альцгеймера відносяться: спадкова схильність, атеросклероз, високий артеріальний тиск, підвищений рівень холестерину в крові, цукровий діабет, киснева недостатність, специфічні реакції імунітету, вплив токсичних речовин, психологічні перевантаження, черепно-мозкові травми, ускладнення після вірусних інфекцій тощо.
Профілактика хвороби Альцгеймера:
- фізична активність, що включає щоденну ранкову гімнастику, прогулянки, активні ігри на свіжому повітрі, плавання, легкий біг, вправи з йоги, їзда на велосипеді, тощо;
- здорове харчування, в якому переважають овочі, фрукти, нежирне м’ясо і риба, цільнозернові каші і хліб, нежирні молочнокислі продукти. Слід уникати жирної та смаженої їжі, копчених продуктів, обмежувати споживання солі й цукру в раціоні, пити в достатній кількості чисту питну воду;
- вживання комплексу вітамінів групи В;
- відмова від алкоголю та куріння;
- інтелектуальна активність: читання книг, перегляд розвиваючих телепрограм, гра в настільні ігри, щоденні вправи на тренування пам’яті (вивчення іноземних мов, рішення кросвордів і головоломок, заучування телефонних номерів, дат, віршів тощо);
- освоєння навичок у подоланні стресу, тривожності та депресії.