Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Братківцях відбулося відкриття анотаційної дошки Тарасу Андрусяку. Відео

анотаційна дошка Новини

Полеглий Тарас Андрусяк відтепер вшанований на анотаційній дошці. Портрет воїна поповнив ряди пам’ятних дошок полеглих захисників на Алеї Героїв у центрі Братківців.

«На жаль, чергова дошка. Відкриваємо Тарасу Андрусяку – нашому герою, учаснику АТО, учаснику вже новітньої московсько-української війни 2022 року. Тарас загинув і дуже прикро, що такі досвідчені воїни сьогодні ідуть, гинуть і наше завдання – це вшанувати гідно. Гідно вшанувати в селі, гідно вшанувати в місті Івано-Франківську. Тому в межах програми «Івано-Франківськ – місто Героїв» ми відкриваємо цю дошку, вшановуємо пам’ять новітніх українських Героїв», – зазначив голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків.

Полеглого захисника Тараса у Братківцях добре знають. Ще з 2014-го року захисник став на оборону рідної країни. Безпосередньо брав участь у антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей. Був сапером. Однак у 2015-му отримав мінно-вибухову травму, через що був звільнений з лав ЗСУ. У 2022 році, коли ворог відкрито атакував Україну, Тарас Андрусяк з перших днів повномасштабного вторгнення став на її захист. Як військовослужбовець з досвідом бойових дій був призваний на службу.

«Навіть зі мною розмовляв і казав: «В мене є досвід, і я знаю, я вмію воювати і захищати». Навіть я йому казав: давай разом? Він був вмотивований, що треба виганяти росіян з української землі. Він був щирий і любив допомагати людям. Що стосувалося допомоги, постійно зголошувався. Навіть мені у багатьох випадках робив те, що було потрібно. Такий хлопчина був добродушний», – розповідає дядько загиблого Тараса Андрусяка Богдан Процюк.

Завжди активний, безвідмовний та рішучий – таким пам’ятають Тараса Андрусяка односельці. Староста Братківців Назарій Рибак розповідає, з Тарасом товаришували. Захисник нерідко просив допомогти своїм бойовим підрозділам, і тоді у селі швидко організовували все необхідне і навіть більше, і передавали на схід.

«Знав його особисто. Він щовечора, навіть щоночі любив зателефонувати, розказати, як там ситуація. Зустрічалися, він розказував як там. Він був ще учасник АТО. Бачите, історія в нас тяжка. Вже одинадцята дошка, яку ми відкриваємо нашим героям. Місце це також символічне, тут було пролито багато крові і ми вирішили якраз, щоби вся історія була тут і місце пам’яті про загиблих хлопців», – староста села Братківці Івано-Франківської ТГ Назарій Рибак.

Алею Героїв у Братківцях облаштували у центрі села на місці трагічних історичних подій майже вікової давності.

«Ми знаходимося на місці, де 80 років тому сталася жахлива трагедія. Німецькі нацисти розстріляли на цьому місці молодих хлопців села Братківці. І сьогодні, через 80 років ці портрети дивляться на нас, наші односельчани, які загинули вже від рук російських нацистів. Нам дуже важливо берегти і вшановувати пам’ять належним чином», – каже заступник міського голови Віталій Федорів.

Ветеран АТО, захисник України Тарас Андрусяк загинув 19 березня 2024 року в ході виконання бойового завдання у районі населеного пункту Бердичі на Донеччині.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua