Онлайн TV FM радіо FM пауза

Вживання алкоголю під час вагітності: шкода для дитини

вживання алкоголю під час вагітності Новини

9 числа 9 місяця щороку відзначається Міжнародний день інформування про фетальний алкогольний синдром (ФАС).

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я України

Доведено, що немає жодної безпечної дози алкоголю для розвитку дитини під час вагітності. Навіть один келих вина може зашкодити плоду, оскільки алкоголь, який вживає вагітна жінка, миттєво потрапляє в її кровообіг. Позаяк плацента не здатна фільтрувати алкоголь, його концентрація в крові плоду дуже швидко стає такою ж, як і в крові матері.

Алкоголь затримується в організмі плоду значно довше, ніж у дорослого, продовжуючи шкодити його розвитку. Оскільки печінка плоду ще не розвинена і не може ефективно метаболізувати алкоголь, він виводиться набагато повільніше, ніж у матері, — процес може тривати години або навіть дні, збільшуючи ризик пошкодження тканин і органів. Це призводить до серйозних порушень: когнітивних, поведінкових, емоційних, вроджених аномалій тощо. Також є ризик раннього розвитку інфекційних хвороб у дитини.

ФАС – це найтяжчий розлад групи станів, що можуть виникати в дитини, мати якої вживала алкоголь під час вагітності, об’єднаних під загальним терміном «фетальний алкогольний спектр порушень» (ФАСП), куди входять п’ять розладів:

  • фетальний алкогольний синдром – найтяжчий і проявляється найбільшими відхиленнями у психофізіологічному розвитку дитини;
  • частковий фетальний алкогольний синдром;
  • алкогольний розлад нейророзвитку;
  • нейроповедінковий розлад, пов’язаний із пренатальною дією алкоголю;
  • вроджені дефекти, пов’язані зі вживанням матір’ю алкоголю.

У 2024 році в рамках «Спільних дій щодо профілактики раку та інших неінфекційних захворювань» (Joint Action on Cancer and other NCDs prevention) за підтримки Єврокомісії в Україні впроваджується пілотний проєкт з дослідження фактичного споживання алкоголю вагітними та використання нової моделі консультування вагітних з метою зниження негативного впливу алкоголю на здоров’я і профілактики фетального алкогольного спектра порушень (ФАСП).

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua