Онлайн TV FM радіо FM пауза

Як день літнього сонцестояння відзначають у Великій Британії. Відео

Новини

Знаменитий Стоунхендж в Англії знову в центрі святкування. Щороку в день літнього сонцестояння тут збираються тисячі вірян різних релігій та шанувальники відпочинку на природі.

Багато хто вважає, що стародавня пам’ятка пов’язана з астрономічними явищами.

«Літнє сонцестояння — важлива подія в Стоунхенджі. Вона — серед головних. І ми точно знаємо, що пам’ятку збудували з урахуванням положення сонця в дні літнього та зимового сонцестояння. Щорічно сонце опиняється на одній лінії з головним входом у це місце, і люди приходять сюди святкувати цю чудову подію», – наголошує Джулія Річардсон, тимчасовий менеджер з експлуатації Стоунхенджу.

Під час літнього сонцестояння день найдовший у році, а ніч найкоротша.

«У міру наближення сонцестояння дні стають довшими. Щойно воно пройде, дні знову почнуть зменшуватися. У результаті ми наблизимося до події, яка називається рівнодення. Воно настане у вересні, коли протягом доби день і ніч зрівняються», – пояснює Анна Геммон-Росс, астроном Гринвіцької обсерваторії.

До Стоунхенджу, окрім британців, приїжджають туристи з Америки, Азії та Австралії. Але не всі обирають це місце для святкування. Інструктор з йоги Сюзанна Маккарті в день літнього сонцестояння проводить заняття в парку.

«Я вважаю святкування сонцестояння дуже природним. Це природніше за будь-який фестиваль, застілля чи урочистості, які ми проводимо. Ми всі причетні до цього свята — не лише люди, а й усе живе на землі. Усе пов’язано з висхідною та низхідною енергією сонця», – розповідає Сюзанна Маккарті, інструктор з йоги.

З давніх часів літнє сонцестояння відзначають у багатьох країнах. У слов’ян свято зветься Купала, у фінів — Юганнус, а у шведів — Мідсоммар.

Після літнього сонцестояння можна буде спостерігати першу літню повню. Цього разу вона випадає на 22 червня. Стародавні індіанці назвали це явище «полуничним місяцем», бо воно збігається із сезоном збору полуниці.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua