Онлайн TV FM радіо FM пауза

У США почалася велика навала цикад, яка буває раз на 220 років. Відео

screenshot 1 2 - У США почалася велика навала цикад, яка буває раз на 220 років. Відео - rai.ua Новини

Жителі східних штатів США стали свідками природного явища, якого, за словами науковців, не бачили вже понад два сторіччя. Там почалася велика навала цикад. Таку велику кількість пояснюють тим, що збіглися цикли двох виводків — тринадцяти- й сімнадцятирічний.

Такі цикади трапляються лише на сході США та в кількох інших регіонах.

Вони з’являються з-під землі циклічно: кожні 17 та 13 років. Але цього року два цикли збіглися. Таке буває раз на 220 років. Виводки з’являються одночасно. У простих людей таке явище може спричинити лише тривогу. А ось для біологів це диво природи.

«Нині у світі й так багато приводів для занепокоєння. Цикади до них не належать. Для мене вони насамперед красиві комахи. У них червоні очі, чорні тіла та помаранчеві жилки на перетинчастих крилах. Мені подобається, як вони з’являються в таких великих кількостях. Мені подобається, що я можу передбачити, коли вони вийдуть. Щоразу це науковий експеримент», – пояснює Джин Крицький, біолог.

Цикади масово повзуть по деревах, де скидають шкіру, залишаючи купи хрустких оболонок. За кілька днів вони почнуть цвіркотіти.

Джин Крицький вивчає цих комах уже 50 років. Але все ж цьогорічна кількість його просто вразила.

«Їхня стратегія виживання полягає в тому, щоб з’явитися в такій великій кількості й щоб усі хижаки могли з’їсти стільки цикад, скільки захочуть. Водночас залишаться ще мільйони комах. Хижакам просто набридне їх їсти», – розповідає Джин Крицький, біолог.

Незабаром звук цикад буде таким гучним, що може заважати людям. У деяких районах штату Іллінойс рівень шуму перевищить 100 децибелів. Це більше, ніж видає газонокосарка.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua