У травні 16 людей потрапили до лікарень із ботулізмом – переважно після вживання домашньої продукції з риби та м’яса. Ботулізм – це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю.
Про це повідомляє Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Викликає захворювання токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м’яса (ковбаси, шинки) тощо.
Випадки ботулізму зафіксовані у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві. Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва: домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо. Захворілі отримали необхідну медичну допомогу, 14-м пацієнтам було введено протиботулічну сироватку. Наразі нею забезпечені усі області.
Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми:
- м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати),
- сильно виражена сухість у роті,
- нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.
Токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.
У разі підозри на ботулізм – негайно звертайтеся до лікаря.