Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Новій Каледонії учені виявили живий організм із найбільшим геномом у світі. Відео

screenshot 27 - У Новій Каледонії учені виявили живий організм із найбільшим геномом у світі. Відео - rai.ua Новини

Живий організм із найбільшим геномом. Перше місце посіла маленька папороть, яка росте на заморській території Франції — у Новій Каледонії.

«І це особливо цікаво, бо це рослина», – каже Ілія Лейтч, генетик.

Нове дослідження показує, що розмір геному цього виду вилкових папоротей більш ніж у 50 разів перевищує розмір людського геному.

«Він побив усі попередні рекорди. Тож це справді захопливе дослідження для розуміння біології», – наголошує Ілія Лейтч, генетик.

Учених уже давно цікавить, чому в одних організмів великі геноми, а в інших — ні.

«Нам удалося показати, що розмір геному може впливати на те, як, де й коли рослина зможе рости, наскільки успішно конкуруватиме з іншими рослинами, а також наскільки вона буде стійкою до зміни клімату», – розповідає Ілія Лейтч, генетик.

Зразки, використані в дослідженні, зібрали торік на одному з островів Нової Каледонії.

Папороть росте переважно на землі або на стовбурах повалених дерев.

«Насправді в кожній клітині цієї папороті 416 хромосом. Тоді як секвенування людського геному містить набір ДНК з 23 хромосом», – пояснює Ілія Лейтч, генетик.

Але великий геном не обов’язково є корисним.

Наприклад, більші геноми вимагають більше ресурсів для реплікації, відновлення та транскрипції ДНК — процесу, який клітина використовує для вироблення білків, необхідних організму для функціонування.

«Наші останні дослідження насправді показують, що не дивно, що види з більшими геномами мають вищий ризик зникнути, ніж інші», – зазначає Ілія Лейтч, генетик.

А найбільший геном серед тварин зареєстрували в мармурової дводишної риби в Африці. Геном папороті майже на 25 % більший.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua