Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Бурштинській громаді започаткували регіональний фестиваль гаївок «Великодня ружа»

Бурштин

Задля збереження автентичних великодніх традицій в Бурштинській громаді був започаткований фестиваль гаївок «Великодня ружа». Він розпочався з різних тематичних майстер-класів. На площі перед палацом культури «Прометей» творчі колективи громади плели із бісеру маленьких янголят, прикрашали великодні пряники, а ще усі охочі долучалися до малювання на каменях. 

«Молодіжний центр «Каганець» разом спільно з бібліотекою «Прометей» організував спільно майстер-клас для наших дітей. Хтось малює Україну, герб України, прапор України – це все тематика пов’язана з Україною. У нас є скринька біля столика, тому всі виручені кошти ми відправляємо нашим Збройним силам України», – наголосила Юлія Борбуляк, директорка молодіжного центру «Каганець».

Також організували виставку великодньої атрибутики. Були композиції з верби та писанок, презентували й рушники, які вишили ґаздині з різних старостинських округів бурштинської громади. Увагу привертав макет деревяної церкви з ляльками мотанками. Як розповідає завідувачка клубу села Вигівка Галина Дидик – разом з дітьми творчого гуртка «Чарівники» створили макет старого храму, дзвіниці та подвіря, а ляльки мотанки – зображають дітей які співають гаївки.

«Все так виглядає, як біля нашої старенької церкви. При моїй пам’яті ми давно гаївкували і вирішили – це відновити у такій композиції. Ми дуже переживаємо за наших хлопців, дякуємо їм за те, що зараз можемо це дітям показати, відтворити дійсно, адже треба, щоб діти пам’ятали, бо вони забудуть, що таке звичаї та традиції гаївок», – розповіла завідувачка клубу с. Вигівка, Галина Дидик.

Із започаткуванням в громаді такого фестивалю усіх учасників та гостей свята привітав священик церкви Чесного Хреста отець Михайло Трощук, закликав берегти наші особливі традиції

Послухати гаївки, подивитися як діти танцюють прийшло чимало містян, хтось із них ще точно пам’ятає часи коли під церквою на Великдень було гамірно від дитячого та юнацького сміху, бо усі спішили бавитись гаївки, а ще подзвонити в дзвони, аби скрізь було чутно про велике Христове Воскресіння. Сьогодні традиції відроджуються.

На фестиваль приїхали творчі колективи з різних сіл громади виконували веснянки та гаївки під супровід танцювальних колективів. Пані Катерина учасниця ансамблю зі села Діброва, каже що на фестивалі не тільки гаївкували але й презентували український стрій якому понад 100 років. А ще веде зошит де всі гаївки записує, аби було що передати дітям.

Колектив із села Коростовичі презентував себе, як «Жіночий батальйон». Учасники були в українському строю, а поверх вдягли військові куртки, як символ стійкості та незламності українських жінок.

Усім учасникам фестивалю від Бурштинської міської ради вручали грамоти та відзнаки. 

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua