Штат Нью-Джерсі в США хоче здобути славу виробника кленового сиропу. Нині центром вирощування кленів корисних сортів уважають Вермонт. Водночас сироп у Нью-Джерсі хочуть виготовляти з червоних кленів.
У ньому цукру вдвічі менше, ніж у тому, що добувають у Вермонті, відомому кленовим сиропом. Стоктонський університет отримав на цей проєкт грант — мільйон доларів.
«Звісно, кленовий сироп на півдні Нью-Джерсі продавати складно. На півночі штату ростуть цукрові клени, що робить виробництво реальнішим», – каже Джудіт Фогель, директор проєкту.
Для порівняння, у соку цукрового клена міститься близько 2 % цукру, а в соку червоного клена — близько 1 %. Тобто для виготовлення літра сиропу з першого клена треба коло 40 літрів соку. А якщо це червоні клени, то на літр сиропу піде майже 60 літрів соку.
Ще одна перешкода — клімат півдня Нью-Джерсі. Він переважно тепліший, ніж у Новій Англії. Це впливає на те, коли та як тече сік.
У Стоктоні сезон зазвичай відкривають у другому тижні січня. У деревах просвердлюють крихітні отвори та вставляють металеві крани.
Система шлангів з вакуумним приводом допомагає перекачувати сік у відра вдвічі швидше, ніж природним способом. Сік, що виходить прямо з дерева, на смак як вода. Тільки коли його готують у дров’яній печі, уміст цукру різко зростає, а колір стає коричневим.
«Тут, на півдні Нью-Джерсі, ми отримуємо темніший сироп. Думаю, що в ньому більше кленового смаку. А ще ми варимо його на дров’яній печі, тому він пахне димом», – зазначає Раян Хегарті, помічник директора проєкту.
Університет також створює із сиропу нові заправки для салатів і соуси-барбекю.