Онлайн TV FM радіо FM пауза

Жителі Івано-Франківської громади взяли участь в акції «Посади дерево в пам’ять воїна». Відео

Новини

Пам’ять про загиблих Героїв має жити. З цією метою, вже другий рік поспіль, в Івано-Франківську проводять акцію з висадки дерев. Усі охочі мешканці громади мали змогу безкоштовно взяти саджанець дерева та посадити у своєму дворі чи на алеї.

Мешканці Івано-Франківська активно взяли участь в акції «Посади дерево в пам’ять воїна». Охочі зверталися у Департамент благоустрою, який організував цю роботу. Люди активно долучились до озеленення міста та збереження пам’яті про наших захисників. 

«Про акцію ми дізнались зі сторінки міського голови. Ініціативу проявила наша студентська рада і студентський профком. Цими саджанцями ми хотіли вшанувати пам’ять наших захисників, які загинули, захищаючи Україну. Це 12 студентів, які в різні роки навчались в нашому коледжі, тому ми посадили 12 дерев в пам’ять про загиблих Героїв. Територію вибирали найкращу, щоб усі дерева вмістились в один ряд. Надалі плануємо встановити тут пам’ятні знаки, щоб усі студенти згадували Героїв, пам’ятали та ніколи не забували», – розповідає Василь Береговський, директор коледжу електронних приладів ІФНТУНГ. 

Загиблий син Галини Силкіної навчався в Університеті нафти і газу, працював звукорежисером на Суспільному телебаченні. Був на війні та загинув під Бахмутом у жовтні 2022 року. 

«У нас багато студентів, які воювали і в пам’ять про них висадили цю алею. Для того, щоб пам’ятати, якою ціною ми живемо в мирі та спокої. Хотілося б, щоб майбутнє покоління про це пам’ятало. Знайшли таке місце, щоб з вікон коледжу було видно, як вони зазеленіють. Сподіваюсь, що приймуться. І дивлячись на них, будемо згадувати тих випускників, які віддали свої життя за наше мирне життя, за те, щоб ми жили далі», – каже Галина Силкіна, викладачка коледжу електронних приладів ІФНТУНГ. 

Студенти коледжу також долучилися до акції, аби вшанувати полеглих на фронті. 

«Студенти різних курсів, різних спеціальностей – близько 20 людей долучилися до висадки. Це трохи зайняло часу, бо земля була тверда. Але ми справились і будемо раді, якщо зможемо взяти ще раз в цьому участь. Героїв особисто не знали – це всі старші випускники Коледжу електронних приладів. Та ми пам’ятатимемо про них і сподіватимемось, що як дерева пустять коріння, так і ми пам’ятатимемо про них тут досить довго», – розповідає Юрій Іванюк студент 4 курсу, представник студентської ради. 

Ольга Загайкевич, мешканка вулиці Чорновола, рада, що є така акція – бо це і вшанування Героїв та покращення екології міста.

«Мені не все одно чим мої діти дихають, тому я часто звертаюсь в департамент, щоб виділяли дерева і ми насаджуємо. Стараємось в себе на подвір’ї, іноді буває, що не приймаються, тому співпрацюємо вже кілька років. Про цьогорічну акцію дізналась на прийомі у Руслана Марцінківа, бо озеленення – це було одне з моїх питань. Мер мені розповів про цю акцію і в результаті ми маємо ці нові два дерева на нашій прибудинковій території. Сподіваємось, що наступного року ще посадимо собі 2 або 3 дерева», – зазначає Ольга Загайкевич, мешканка будинку на вул. Чорновола, 121а. 

Як розповідає заступник директора Департаменту благоустрою Андрій Гаврилків, люди позитивно сприйняли таку ініціативу міського голови, було багато звернень – близько 35 заяв.

«Мешканці з міста і з сіл нашої громади можуть звертатися з пропозиціями, ми виїдемо, розглянемо. Але головне, що всі дерева повинні бути висаджені у місцях загального користування. Це може бути скверик, зелена зона, вздовж вулиці», – зауважує Андрій Гаврилків. 

Міський голова Руслан Марцінків додає, дуже важливо, щоб сьогодні пам’ятали наших Героїв. 

«У нас є близько 500 осіб, які загинули на війні та також зниклі безвісти. І напевно немає жодного мікрорайону, великого двору, де не було б загиблого Героя. Тому в пам’ять про наших Героїв така акція вже відбувається вдруге. Дуже важливо, що мешканці долучилися. Ми, щоправда, мали обмежену кількість дерев, але посадили їх у різних дворах Івано-Франківська. Дуже важливо, що місто озеленюється і ми зберігаємо пам’ять про тих, хто віддав у боротьбі за Україну найдорожче – своє життя. Ми облікуємо ці дерева, є фотографії кожного дерева, яке посаджене. Тут важливий символізм. Важливо посадити, зберегти пам’ять тих, хто вже не з нами – тих, хто захистив нас, наш Івано-Франківськ» – наголошує міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. 

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua