Онлайн TV FM радіо FM пауза

У минулому році близько 30% прикарпатців відмовились від медичних послуг через їх високу вартість

Наприкінці 2014 року органи державної статистики в області провели опитування домогосподарств з метою вивчення їх думки щодо стану свого здоров’я та доступності медичних послуг.

Результати опитування свідчать, що 63% населення області оцінює стан свого здоров’я як “добрий”, 28% – як “задовільний” та 9% – як “поганий”. Кожні дев’ятеро із десяти прикарпатців повідомили, що хворіли упродовж останнього року, з них 14% вважали, що перенесені захворювання мали негативні довготермінові наслідки і вплинули на повсякденну працездатність, 35% – на життєву активність, тобто можливість займатися фізичною працею, відвідувати культурні заклади, вести активний спосіб життя. Про це повідомляє КУРС із посиланням на Головне управління статистики в Івано-Франківській області.

Із загальної кількості опитаних осіб, 32% повідомили про наявність у них хронічних захворювань або проблем зі здоров’ям. Найбільш поширеними хворобами вже традиційно були названі гіпертонія (62% хронічно хворих) та серцеві захворювання (46%). Кожна восьма особа хворіє на артоз або артрит (у тому числі ревматоїдний), кожна десята – на хронічний бронхіт або емфізему легенів, кожна двадцята – на катаракту, по 4% опитаних мають остеохондроз, захворювання печінки або жовчного міхура, виразку шлунку або дванадцятипалої кишки, страждають від мігрені або частого головного болю, потерпають від наслідків отриманих травм.

Більшість хворих (98%) зверталися за допомогою до поліклініки, 7% – до сімейного лікаря в поліклініці. Стоматолога у державній медичній установі відвідали 39% опитаних, у приватній установі – 4%. Кожна двадцята особа скористалася послугами швидкої медичної допомоги. Основною причиною останнього візиту до лікаря у 64% випадків була названа хвороба або проблеми зі здоров’ям, у 35% – проходження профілактичного огляду і лише один відсоток – у зв’язку з нещасним випадком або травмою.

За останній рік майже в кожній сім’ї області хоча б один із її членів потребував медичної допомоги чи придбання ліків та медичного приладдя. Проте для 30% з них отримання послуг з охорони здоров’я виявилось недоступним. Однією з основних причин і надалі залишається їх висока вартість.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua