Онлайн TV FM радіо FM пауза

Здорові святкові страви: як готувати без шкоди для здоров’я

Новини

Який же Новий рік без смачних страв, правда? Але варто пам’ятати у період свят, що все на вашому столі має бути корисним та не нашкодити здоров’ю. Дотримуючись принципів тарілки здорового харчування, це нескладно.

Яке обрати м’ясо

Обирайте для приготування основної страви м’ясо птиці або телятину. Пам’ятайте, що біле м’ясо корисніше за червоне. Згідно з недавно опублікованим дослідженням, люди, які регулярно їдять червоне м’ясо, можуть мати вищий ризик розвитку цукрового діабету 2 типу. Ті, хто часто споживає оброблене м’ясо, як-от бекон, хот-доги, мають ще вищий ризик.

Додайте у меню рибу

Рибні страви рекомендовано їсти 2-3 рази на тиждень. Корисною для здорового організму рибою вважається та, що живе в холодних північних морях і водоймищах. Це тріска, минтай, пікша, камбала, оселедець. Також корисні риби сімейства лососевих, яка виросла та була виловлена у природньому середовищі. Інформує Центр громадського здоров’я України, пише РАІ.

Менше жирної їжі – більше салатів

Обов’язково включіть до меню овочі та бобові. Щоденна рекомендована порція овочів та фруктів – 400-600 г. Легкі салати з капустою, огірками чи листям салату прекрасно доповнять основні страви. Не варто заправляти їх майонезом. Віддайте перевагу якісній оливковій олії.

Що обрати на гарнір

На гарнір приготуйте цільнозернову кашу – гречку, нешліфований рис тощо. Якщо готуєте пасту, використовуйте тверді сорти пшениці. Потрібно пам’ятати, що в макаронних виробах з твердих сортів пшениці вміст білка від 12 до 15 грамів на 100 грамів пасти. А ось у макаронних виробах з м’яких сортів вміст білка в 100 грамах становить не більше 10 грамів. Цю інформацію можна знайти на пакуванні макаронних виробів.

Обмежуйте споживання оброблених продуктів з великим вмістом жиру, солі та цукру. Йдеться про ковбаси, копчені продукти, соуси. Все згадане стимулює переїдання, а отже, не несе користі для організму. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати не більше ніж 5 грамів солі на день — це неповна чайна ложка. За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ.

А яка ваша реакція?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua