Онлайн TV FM радіо FM пауза

З нагоди дня екскурсовода міський голова зустрівся із франківськими гідами. Відео

Новини

В Івано-Франківську з нагоди Всесвітнього дня екскурсовода відбулась зустріч міського голови із франківськими гідами. З людьми, які представляють історичні здобутки міста та демонструють найкрасивіші місця обласного центру Прикарпаття.

«На даний момент ми обговорювали, в першу чергу, нагальні проблеми, які виникають в залежності від того, як люди сприймають місто. Це, в першу чергу є благоустрій Фортечного провулку, це безперечно є велика проблема зупинки туристичних автобусів і, врешті деякі дрібнички, які формують шарм міста, на які звертається увага, які водночас для нас є переважно буденною справою», – каже гід-екскурсовод Вндрій Костишин.

У часі війни в країні екскурсій не меншає, однак часто пізнати місто приїжджають ветерани російсько-української війни, які після поранень, на жаль, є маломобільними.

«Ми говорили, щоби основні пам’ятки, які є у Івано-Франківську зробити доступними для людей з інвалідністю. Більшість з них уже є частково обладнано, але основна така перлина міста – наш Бастіон, він є непридатним для людей, щоби заїхати на кріслі двоколісному і це проблема насправді і ми якраз звернули увагу на те, що не треба забувати про будівництво інфраструктури для таких людей», – розповідає гід-екскурсовод Наталія Гугіль.

Також є ідея щодо представлення пам’яток Івано-Франківська для незрячих. Фахівець українсько-румунських відносин, викладач Прикарпатського національного університету Олександр Новосьолов пропонує запозичити європейський досвід, щоби люди із вадами зору відчули красу Івано-Франківська.

«Європейський досвід показує, що дуже багато пам’яток культури мають такі своєрідні мініатюри. Вони зроблені з каменю, з металу, з якихось інших матеріалів для людей, які мають вади зору. І для того, щоби полегшити їм сприйняття цього об’єкту, біля цих історичних пам’яток розташовані саме оці мініатюри. По-перше це естетично, воно створює певну таку естетику самого об’єкту, по-друге – це дозволяє людині тактильно побачити цей об’єкт, зрозуміти як він виглядає і полегшити, звичайно, роботу екскурсовода».

За словами очільника громади Руслана Марцінківа, роль екскурсоводів у житті міста дуже велика.

«Через екскурсоводів люди відчувають дух міста. Те, чим місто жило колись в минулому, чим живе зараз, і про майбутнє досить часто говорять. Тому дуже важливо, що такі зустрічі відбуваються в межах бізнес-сніданку і що ми обговорюємо, що треба зробити в умовах війни. Щоби ті люди, які хочуть відволіктись, в тому числі учасники бойових дій, щоби вони отримали інформацію повну про Івано-Франківськ, про наші цінності, про наші історичні здобутки, про дух нашого міста»

Кількість туристичних локацій в Івано-Франківську збільшується. Нагадаємо, наприкінці минулого року вперше в історії відкрили для туристів підземелля міської ратуші. Раніше тут була в’язниця. У ній відбували покарання Іван Франко та Василь Баюрак, який є наступником Олекси Довбуша.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua