Онлайн TV FM радіо FM пауза

Дмитро Пожоджук з Косівщини зберігає та відновлює давні техніки вишивання. Відео

Новини

Знаний не лише на Прикарпатті і в Україні, а й за кордоном Дмитро Пожоджук з села Космач Косівського району створює унікальні роботи, зберігає та відновлює давні техніки вишивання.

Для когось це звичайна вишита сорочка, проте для майстрів вишиванки це – справжнє мистецтво. Адже кожен узор має певне значення і кольори також підібрані невипадково.

“Найдавніші техніки – низинка, щапівка і так далі. Лиштва, а хрестик уже пізніше був. А я почав вишивати болгарським хрестиком – це коли йде хрестик косий і хрестик прямий зверху – це два хрестики накладаються”, – розповів чоловік.

 Вишиває Дмитро Пожоджук з дитинства. У шкільні роки спостерігав, як мати вишивала сорочки та рушники на замовлення. І одного разу вирішив також спробувати опанувати це ремесло. Чоловік пригадує – якось, коли нікого не було вдома, взяв мамині дорогі нитки, тканину і як вмів, так і шив. В результаті лише зіпсував матеріал. За це мати побила Дмитра так, що хлопчик потрапив до лікарні.

Так і розпочалося захоплення Дмитра, яке переросло у справу всього життя. Свою першу вдалу вишивку чоловік зберігає донині. Вона для нього найцінніша з усіх.

 Вишиванки Дмитра Пожоджука побували на виставках у різних регіонах України та за кордоном. Свої роботи майстер також продає. Але не всім.

“За вишивку «Космацькі узори» мені давала якась пані з Нової Зеландії 1000 доларів, у той час ще в Пирогово. І всі народні майстри «ахали» і «охали», казали: «Ну шо то в тебе в голові є, чому ти не продав?»”, – поділився Дмитро.

А яка ваша реакція?
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua