Онлайн TV FM радіо FM пауза

Вийшов довгоочікуваний звіт УВКПЛ ООН про становище уйгурів у Китаї. Відео

Новини

Довільні й вибіркові арешти уйгурів у китайському регіоні Сіньцзян — це, можливо, злочин проти людяності. Таку заяву зробила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет у довгоочікуваному звіті.

У документі йдеться, що в Сіньцзяні «серйозно порушують права людини», і що є «вірогідні свідчення порушення репродуктивних прав».

Бачелет закликала китайську владу вжити негайних заходів для звільнення всіх, кого тримають у так званих центрах профосвіти. Як з’ясували в ході розслідувань, за фактом це в’язниці, де людей силують відмовитися від їхньої культури й віри, а також змушують вивчати праці комуністичних лідерів і слухати пропаганду. Згідно з повідомленнями ЗМІ, минулого місяця влада КНР відправила Бачелет листа з вимогою не випускати звіту. Листа нібито підписали 40 країн. Але комісар сказала, що її офіс не зважає на такий тиск.

Утім, Мішель Бачелет уже давно критикують за надто м’яке ставлення до Пекіна. Вона випустила звіт про ситуацію уйгурів із затримкою — лише за кілька хвилин до закінчення своєї каденції. Її захисники кажуть, що вона змогла здійснити рідкісний візит Верховного комісара ООН з прав людини до Китаю, а ще домовилася про роботу спостерігачів у Венесуелі.

Мішель Бачелет чилійка. За часів диктатури Августо Піночета була політв’язнем, пізніше працювала лікарем, а потім двічі обіймала посаду президента Чилі. Верховним комісаром була з 2018 року. Після виходу на пенсію планує повернутися на батьківщину. Хто стане її наступником, поки невідомо.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua