Онлайн TV FM радіо FM пауза

Вифлеємський вогонь, стипендії для кращих, підтримка військових: відбулось 39-те пленарне засідання сесії

screenshot 43 2 - Вифлеємський вогонь, стипендії для кращих, підтримка військових: відбулось 39-те пленарне засідання сесії - rai.ua Новини

39-те пленарне засідання сесії Івано-Франківської міської ради традиційно напередодні Різдва розпочалось із вручення пластунами Вифлеємського вогню миру та колядки. Далі міський голова вручив відзнаку громади «За честь і звитягу» захиснику України, бійцю 109 бригади ТРО міста Маріуполя сержанту Костянтину Бобрику.

«Це не тільки моя нагорода, це нагорода всіх захисників Маріупольського гарнізону. Ми воювали не за нагороди, не за гроші, ми воювали і воюємо за наші родини, за наші міста, за нашу землю, за нашу Батьківщину. І ми ніколи не відступимо від нашої Батьківщини, від нашої країни. Слава Україні! Слава нації», – виступив на сесії боєць 109 бригади ТРО Костянтин Бобрик.

Депутати проголосували за виділення стипендій для кращих учнів Івано-Франківської громади. Їх отримуватимуть не лише студенти, а й ветерани спорту.

Очільник громади Руслан Марцінків зазначив, розробка програми популяризації здорового способу життя на часі, однак пріоритетним залишається питання підтримки військових.

«Нам зараз необхідна велика програма популяризації здорового способу життя та заняття спортом. Кожне звернення опрацьовуємо, допомагаємо. На одній річці встановили, на другій, але зараз пріоритет все-таки є підтримка війська. Обмежений ресурс є, але мені здається, що все-таки ми повинні допомагати військовим».

Основним пріоритетом наступного року стане підтримка наших військових. Відтак у бюджет 2024 року заклали 527 мільйонів 100 тисяч гривень на потреби захисників.

Зокрема, 300 мільйонів спрямують на обороноздатність. Ще 216 мільйонів гривень – на соціальну підтримку захисників.

«В нас загальна 527, в тому числі 215,6  – це є розшифровка по матеріальних допомогах. Нагадаю, що збільшується в нас виплати тим, хто не має УБД хлопцям – 5 тисяч на погашення ЖКГ. Крім того з жовтня чи з вересня місяця почали видавати УБД і відповідно в нас збільшаться пільги суто на виплати вже тих, хто має УБД», – прокоментувала перша заступниця міського голови Вікторія Сусаніна.

100 мільйонів із соціальної підтримки військових заклали на виплати на амуніцію, каже Олександр Петрів, начальник управління по взаємодії зі ЗСУ, Нацгвардією, правоохоронними органами та надзвичайними ситуаціями.

«Градація виплат іде у 2 етапи: перший: це ті військові, які бюеруть безпосередню участь в бойових діях. Вони в окопах, танкових військах. Тобто ті, хто «на передку» у прямих зіткненнях, подають документи на допомогу в 50 тисяч гривень. Інші – ті, хто мобілізований, бере участь у відсічі збройної агресії, захисті батьківщини, але не на передку. Тобто на Білоруському кордоні, Рівне-Волинь. Вони можуть отримати 20 тисяч.

Документи може подати особисто боєць фізично, через банк ID, електронно в ЦНАП, або ж близькі родичі (згідно з визначеного переліку чинним законодавством). Але є 2 довідки, які обов’язково треба подати оригінали. Це довідка форми 6 та довідку про те, що зараз перебуває на службі»

Також серед видатків – забезпечення роботи критичної інфраструктури, зокрема, оплата енергоносіїв, пального для комунальної техніки, зарплат працівників медичної, освітньої галузі, комунальних підприємств тощо.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua