Онлайн TV FM радіо FM пауза

Ветеран війни Іван Артюшков відкрив у Франківську ресторан кримськотатарської кухні

ресторан кримськотатарської кухні Новини

Посмакувати автентичними стравами під звуки національної музики. Ветеран війни Іван Артюшков популяризує та розвиває в Івано-Франківську кримськотатарську кухню. На стометрівці учасник бойових дій відкрив ресторан. Сам підприємець з Одеси, однак запалився кримськотатарською культурою у часі війни, під час контрнаступу.

«Ми брали південний напрямок, і всі були в такому піднесеному настрої, і ми поставили собі за мету – дійти до Криму. Але з часом в ході бою я втратив молодшого брата, він визнаний зниклим безвісти. Якраз на війні я собі зрозумів важливість традицій, культури. І при тому всьому, досвід у мене якраз у ресторанній сфері. Я вирішив поєднати усі три елементи: бажання дійти до Криму, бажання зробити щось змістовне і вміння в ресторанному бізнесі», – розповідає ветеран російсько-української війни співвласник ресторану «Курултай» Іван Артюшков. 

До відкриття ресторану ветеран підійшов дуже відповідально. Попередньо вивчивши всі нюанси, особливості культури та традицій, після численних консультацій, порад та роз’яснень корінних кримських татар, Іван Артюшков створив справді автентичний заклад.

«У кримських татар є такий національний орнамент – «орнек». Це мистецтво передавання історії, бо кожна пелюсточка, в яку сторону вона повернута, передає своє послання. В тарілці може бути побажання процвітання роду. Крим – це частина України й ми мусимо знати історію. Тому що, якщо ми не знаємо культуру наших побратимів – це просто слова», – додає співвласник ресторану «Курултай», ветеран російсько-української війни Іван Артюшков. 

Меню у ресторані також автентичне. Усі нюанси та родзинки кримськотатарської кухні шеф-кухар Петро Собко перейняв у свого колеги по плиті, який вже майже десяток років вивчає смаки кримських татар.

«Я співпрацював з кримським шеф-кухарем, який є дослідником кухні, він пише свою книжку, він досліджує кухню. І він один із таких перших, хто розповідає про неї. Адже тільки з 2016 року нам стало щось відомо про кримську кулінарію загалом у світі. До цього не було ні рецептів, нічого. В більшості все автентичне, єдине, що в кримських татар не було салатів, але під лад вже івано-франківського споживача, ми зробили салати з тематикою Криму», – каже шеф-кухар ресторану «Курултай» Петро Собко. 

До закладу завітав голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків. Каже, Івано-Франківськ – місто розвитку малого та середнього бізнесу. І нині – є хорошим фундаментом для розвитку ветеранського, релокованого та місцевого бізнесів.

«Дуже важливо, що Івано-Франківськ розвивається, нові заклади відкриваються, заклади учасників бойових дій – це важливо. Тому що це теж якась інтеграція післявоєнного часу. І Франківськ – це є місто, де дуже багато бізнесів учасників бойових дій, які з різних причин демобілізувалися після поранень, після інших речей. І це надзвичайно важливо. А ми далі продовжуємо підприємницьку п’ятницю. Щоп’ятниці рекламуємо як франківський бізнес, так і  справи внутрішньо переміщених осіб. Тому для нас дуже важливо, щоби ці бізнеси мали якусь родзинку, унікальність», – зазначив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків. 

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua