Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Івано-Франківську відкрили анотаційну дошку Андрію Кудлі. Відео

Новини

В Івано-Франківську на фасаді ліцею №19 відкрили анотаційну дошку загиблому захиснику Андрію Кудлі. У стінах цього навчального закладу навчався майбутній військовий.

Уже змалечку Андрій мріяв стати військовослужбовцем, згадує рідна сестра захисника Марія. Після закінчення школи та училища, його мрія здійснилася: Андрія призвали до армії.

«Він з дитинства такий. Він ще з дитинства збирав солдатиків, він в армію так втік, хотів служити як усі хлопці. Війна розпочалася і він сам пішов. Був в теробороні, ми переїхали в село жити і записався в ТРО. А вже з тероборони першим призовом пішов», – каже Марія Кудла, сестра загиблого героя.

Після служби в ТРО 8 березня 2022 року Андрій Кудла вступив до лав ЗСУ. Вирішив долучитися до 10-ї гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». Спочатку був навідником, потім його перевели у піхоту, де став командиром мінометного відділення. Про свої наміри стати на захист України, коли ворог прийшов на українські землі, матері не розповідав. Намагався вберегти від переживань.  

«Вони мені кажуть: Андрій іде в армію. І я побігла, бо вони живуть в окремому будинку. Поки підбігла, то він уже з рюкзаком ішов у воєнкомат. Лиш мені сказав: «Не плач!». І тоді поїхав. А коли вже на завдання їхав, то ще з нами увечері розмовляв. А потім на другий день вже сказали, що він загинув», – розповідає Ірина Кудла, мати загиблого героя.

46-річний військовослужбовець 10-ки Андрій Кудла загинув 5 жовтня 2022 року унаслідок артобстрілу на Бахмутському напрямку. Був нагороджений орденом за мужність ІІІ ступеня (посмертно).

«Основне – це зберегти пам’ять. Ми розуміємо, що їхній подвиг буде у віках. І наше завдання – це зберегти пам’ять різними способами, зокрема на тих школах, де вони навчалися, закінчували цю школу. Важливо, що в рамках цієї програми ми цю пам’ять зберігаємо. Дякую мамі, рідним за сина, який віддав своє найдорожче – це життя за нас всіх. Ми докладемо максимум зусиль, щоби допомагати військовим, і щоби зберегти пам’ять про тих, хто вже, на жаль, не з нами», – зазначає Руслан Марцінків, міський голова Івано-Франківської громади.

З початку війни в Україні, від 2014-го року з Івано-Франківської громади загинули майже півтисячі захисників та захисниць. Ще по 50 військових у полоні та в числі безвісти зниклих.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua