Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Івано-Франківську комунальники завершують ремонті роботи з пониження тротуарів. Відео

Новини

У середмісті Івано-Франківська комунальники завершують ремонтні роботи з пониження тротуарів та облаштування пішохідних переходів для безпечного пересування людей з інвалідністю.

На перехресті вулиць Галицька-Дністровська та неподалік однієї зі зупинки облаштовують тротуари для зручного заїзду людей на кріслах колісних. Для їхнього комфортного пересування комунальники кладуть безшовну бруківку, а задля зручності слабозрячих – тактильну плитку.

 «Від обласної лікарні до центру цей маршрут. Дуже важливо саме біля великих зупинок. Бачите, біля «Прикарпаття», тут також знаєте, є поліклініка наша, де багато військових проходять лікування. Треба, щоби цей мікрорайон був доступний для людей з інвалідністю, також для мам з візочками та людей старшого віку. Тому робляться всюди пониження тротуарів. Толку з того, що ми поробимо пониження тільки на переходах чи де світлофори, якщо далі не можна пройти чи там не можна переїхати. Чи автостоянку, чи, скажімо дорогу. Тому все має бути в рівень, все має бути з пониженнями, все має бути таким, що буде доступне для людей з інвалідністю», – наголосив Руслан Марцінків голова Івано-Франківської територіальної громади

22-річний захисник Богдан Івасишин – активіст громадської організації «Полюби долю». На війні хлопець втратив ліву руку та ліве око. Функціональність правого ока після контузії 2 ступеня за понад рік лікування та реабілітації поступово повертається, однак захисник і надалі слабо бачить. Для можливості вільного пересування містом військовослужбовець каже, людям з інвалідністю необхідний цілий комплекс змін для доступності.

«Є люди, які втратили зір, тобто лишився тільки слух, щоби зробили світлофори всі в загальному. Щоби люди тільки чули звуковий сигнал, коли вони можуть іти, коли не можуть іти. Такі тактильні плитки дуже потрібні, щоби слабозрячі з паличкою знали, куди можна іти, куди не можна іти. Щоби люди, які втратили нижню кінцівку, могли нормально зайти чи заїхати в заклад», –  каже військовослужбовець 50 полку ім. Семена Височана НГУ Богдан Івасишин.

Хід робіт комунальники узгоджують із ветеранами, які повернулися з інвалідністю з війни. Зокрема, свого часу, радник міського голови Юрій Гапончук створив мапу доступності Івано-Франківська. Тоді вирішили обрати для робіт з безбар’єрності найпопулярніший маршрут для поранених захисників – Пасічна – середмістя.

«Тут не було можливості зробити пониження, тому прийняли рішення підняти пішохідний перехід. На початку січня повністю пройшлися від Ратуші пішки до обласної лікарні. Записали усі проблемні перехрестя і переходи, тоді почали рухатися від обласної лікарні в сторону центру. Зараз хлопці успішно реалізовують з використанням безшовної плитки, з тактильною плиткою, також ми повторно використовуємо стару бруківку, яка була мощена. Ми її демонтували спочатку, зараз її назад і монтуємо», – пояснює заступник директора Департаменту благоустрою Андрій Гаврилків.

За словами очільника Івано-Франківської громади Руслана Марцінківа:

«До кінця року основний безбар’єрний маршрут, який обрали і затвердили ветерани та міський голова, зроблять доступним для людей з інвалідністю. Зокрема тротуари, переходи, заїзди на зупинки громадського транспорту від мікрорайону Пасічна через центр і до міської лікарні на Мазепи стануть доступними для маломобільних груп людей».

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua