Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Івано-Франківську завершився 15-ий Міжнародний фестиваль «Коляда на Майзлях». Відео

Новини

Концертом для військових та їхніх родин завершили 15-ий Міжнародний фестиваль «Коляда на Майзлях». Традиційне дійство Івано-Франківська розпочалося на Різдво у Храмі Царя Христа, а завершилось великим гала-концертом 28 грудня. Попри тяжкий воєнний час в Україні, ювілейна «Коляда на Майзлях» зібрала майже пів сотні учасників.

«Потрібен фестиваль в даний час, тому що він людей об’єднує, трішки дозволяє переключитися від війни і несе таку виховну мету в собі: прославляємо Бога, прославляємо народження Ісуса Христа», – ділиться учасник колективу храму «Пресвятої Богородиці».

А ще, додає учасниця фестивалю Галина Курус, головне, що фестиваль вдалося зберегти, адже це і є збереження українських традицій.

«Коляда – це наші традиції, це те, за що боряться наші Герої, наші воїни. Нам треба це зберігати, тому я вважаю, що це дуже правильно, що цей фестиваль зберегли і фестиваль продовжує і має своє життя зараз»

Майже пів сотні колективів за 4 дні. На завершальному гала-концерті у храмі Царя Христа заспівала і легендарна «Піккардійська терція». А сам фестиваль вже другий рік поспіль відбувся на підтримку ЗСУ.

«Коляда – це є наша спільна молитва. І вже 15-й ювілейний фестиваль відбувається в умовах війни, але дуже багато колективів, які сьогодні виступають, мають у своєму складі військових, мають родини, на жаль, загиблих наших Героїв. І символічно, що у Івано-франківську фестиваль продовжує свою діяльність і кошти, які збираються на фестивалі, всі ідуть на Збройні сили України. Тому дякую нашій греко-католицькій церкві, дякую нашим колективам, які погодилися, дякую Піккардійській терції, яка погодилася приїхати на закриття фестивалю», – каже голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків.

Особливий концерт для військовослужбовців та їх родин організували наприкінці фестивалю.

«Коляда для нас – це, напевно, звернення до Господа про наш порятунок, в першу чергу. Ми мусимо просити Бога, щоби нам допоміг перемогти цього злючого ворога», ділиться враженнями військовослужбовець Василь Марко.

«Свято з дитинства. Хотілося б, щоби передалося наступному поколінню, щоби воно проходило в мирний час. Коляда входить до генетичної спадщини нашого народу», – наголошує захисник Василь Кадук.

Концерт для рідних наших захисників – це особлива радість у час Різдвяних свят, коли їх найрідніші стоять на обороні всієї держави.

«Мій чоловік зараз воює на сході у досить гарячій точці. А прийшла я сюди саме тому, що моя дитина сьогодні співає колядку у ансамблі «Бандурні барви». Звісно, я не могла пропустити цей чудовий захід, де можна почути так багато гарних, ніжних колядок. І це можливість відчути таку певну радість в житті. Бо зараз не так багато таких моментів радості»

Під час 15-го фестивалю  духовенству вдалося видати повну збірку колядок, які звучали протягом 14-ти років на «Коляді на Майзлях», розповідає парох Храму Царя Христа, настоятель Монастиря Василіян о. Артемій Новіцький.

 «Перший раз фестиваль породив і має певний плід – видали перший збірник тих колядок і щедрівок, які виконувалися попередніми роками. Вийшли вже книжкою ці колядки. А атмосфера, як завжди, радісна, бо коляда, це перш за все, не стільки культурне, явище, скільки явище духовне, релігійне. Ми колядуємо, бо ми молимося»

До слова, цьогоріч вперше фестиваль «Коляда на Майзлях» розпочався 25 грудня, коли Україна відзначала Різдво з усім світом.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua