Онлайн TV FM радіо FM пауза

Уряд хоче забрати в громад податки на доходи фізичних осіб від військовослужбовців

Новини

Рішення, що може призвести до фатальних наслідків для життя територіальних громад. Уряд планує повністю забрати у місцевих громад податок на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення військовослужбовців та правоохоронців. Усе – для посилення обороноздатності країни. Утім, за таких обставин, місцеві бюджети втратять мільярди гривень надходжень. До прикладу, від початку великої війни, органи місцевого самоврядування Прикарпаття отримали понад 3,5 млрд грн «військового» ПДФО. Близько 45% цих коштів були спрямовані на допомогу силам безпеки та оборони.

Не підтримують ініціативу Уряду й військовослужбовці. Бойовий медик Андрій Громадюк підтверджує, що завдяки цим коштам вдається закрити величезну кількість потреб воїнів.

Голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків зазначає, що багато речей, які потрібні військовим, не передбачені нормативними документами. Відтак, тільки органи місцевого самоврядування та волонтери здатні забезпечити бійців усім необхідним. Крім того, йдеться і про реабілітацію воїнів.

Ба більше, із втратою цих коштів зменшиться фінансування освіти, медицини та різноманітних соціальних програм.

Відтак, голови усіх 62 територіальних громад Прикарпаття схвалили звернення до народних депутатів України з двома пропозиціями. Йдеться про те, щоб залишити «військовий» ПДФО в місцевих бюджетах та сформувати цільові захищені статті видатків місцевих бюджетів. А також зберегти в Державному бюджеті України на 2024 рік в доходах місцевих бюджетів «військовий» ПДФО та 64% ПДФО з замороженням реверсних вилучень.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua