Онлайн TV FM радіо FM пауза

Україна щороку може виробляти 8 млрд кубометрів біогазу

Україна

Біогаз – це альтернативне паливо, яке отримують з відходів агросектору та енергокультур, що вирощують на малородючих землях, воно може замінити використання 10-20 млрд кубометрів природного газу в секторі опалення та охолодження.

Про це повідомив заступник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Юрій Шафаренко, повідомляє пресслужба відомства.

«Україна, дійсно, має значні ресурси для біоенергетичних проектів. Завдяки близько 37% відходів агросектору, можна замістити в еквіваленті до 10 млрд м3 газу щорічно. Також можна вирощувати енергокультури на 4 млн га малородючих земель та заміщувати в еквіваленті до 20 млрд м3 газу у рік. Таким чином, повністю відмовитися від імпорту газу», – наголосив Юрій Шафаренко.

В країні потенціал виробництва біометану сягає близько 8 млрд м3 у рік, а його користь полягає в тому, що його можна постачати в газотранспортну систему і навіть експортувати в інші країни.

Сьогодні є міста, які вже переходять на альтернативне опалення, створюють робочі місця та стають менш енергозалежними. Наприклад, у місті Кам’янець-Подільському працює третя в Європі та п’ята у світі ТЕС з модулем ORC. Вона забезпечує теплом і гарячою водою близько 22 тис. мешканців міста.

Щоб стимулювати впровадження таких проектів із заміщення газу, Держенергоефективності спільно із Міненерго вже опрацьовує ряд законопроектів щодо:

  • створення електронної системи торгівлі твердим біопаливом;
  • стимулювання вирощування енергокультур;
  • розвитку ринку біометану.
А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua