Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Раді хочуть надати більше фінансової самодостатності органам місцевого самоврядування

У Парламенті зареєстровано пакет законопроектів щодо забезпечення фінансової самодостатності органів місцевого самововрядування. Це законопроекти №1900, 1899, 1898, 1159.

“Фінансової деценталізації від прийняття Бюджету та бюджетних законопроектів не відбулося”, — про це на спільному брифінгу з представниками Асоціації сільських та селищних голів заявив член ради партії “ВОЛЯ” нардеп Юрій Дерев”янко.

Пакет законопроектів розроблено, аби забезпечити громади коштами на виконання покладених на них повноважень.
Юрій Дерев’янко зазначив, що громади мають мати власні доходи. Це хоча б 25 % з податку доходів фізичних осіб, 50% з рентної плати за вирубу лісів. Також, за його словами, необхідно повернути субвенції на утримання доріг, освітні та медичні субвенції.
Юрій Дерев’янко наголосив на необхідності ухвалення законопроекту №1899, який ліквідує корупційні схеми з несплати земельного податку через неоформлення землі та скасовує пільги підтриємств електроенергетики та залізничного транспорту, встановлює повне оподаткування мисливських угідь та земель лісогосподарського значення, скасовує податок на нерухомість за хліви, сараї, гаражі та літні кухні.

Законопроект № 1159 передбачає те, що землями поза межами населених пунктів мають розпоряджатися місцеві ради, адже це стане стабільним джерелом наповнення місцевих бюджетів. Цей законопроект був розроблений спільно з Асоціацією сільських і селищних голів.

“З 1 січня 2013 територіальні громади не можуть керувати землями, земля віддається чужим людям, поза нашими рішеннями землі виявляються у власності інших людей і місцеві мешканці навіть можуть і не знати кінцевого власинка”, — заявив голова Асоціації сільських і селищних голів Івано-франківської області Іван Мойсюк. 

“Оренда за землю не надходить, ліс вивозится, дороги пошкоджуються, населені пункти не розвиваються. Держлісгоспи не можуть законодавчо допомагти селам, — говорять сільські голови. — Тому ми звертаємось до народних депутатів з проханням підтримати законопроекти, за якими до місцевих бюджетів надходитимуть кошти за рентну плату за користування лісових ресурсів та за яким Держлісгоспи зможуть законодавчо витрачати кошти на ремонт доріг”.
“Це дасть поштовх до розвитку населених пунктів”, — упевнені у Асоціації сільських та селищних голів.
А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua