Онлайн TV FM радіо FM пауза

Озвучено прогнози щодо долара (Politeka)

Для української валюти настав час випробувань, переконані експерти – доллар відносно гривні, ймовірно, змінить свій напрямок, пише Politeka.

Про це йдеться в матеріалі « Сегодня » – так вітчизняні експерти відзначають, що курс гривні до долара в грудні найвірогідніше здивувати рівневим відмітками – куром, а також додали трохи про вплив таких змін у наступному році.

Курс долара до гривні в грудні не беруться з точністю прогнозувати, єдино що, економісти виділяють кілька факторів ризику, які можуть призвести до змін на валютному ринку, як позитивних, так і негативних.

деньги, доллары

«На курс долара може вплинути і транзит газу, безумовно – зустріч в «нормандському форматі», а також приватизація Приватбанку новий кредит МВФ».

Українці опинилися у хиткій ситуації:

«Будь-яка зміна курсу валют – вниз або вгору – для економіки країни завжди погано. Кожен імпортер або експортер безпосередньо прив’язаний до курсу валют, коли планує фінансовий рік. Тому будь-яке коливання валюти вгору або вниз негативно позначається на показниках підприємства», – зазначає Руслан Соболь, голова Асоціації малого і середнього бізнесу і додає, що в процесі планування закладається певний курс і певна волатильність, яка при розвиненій економіці вимірюється в сотих частках відсотка, але в Україні – у процесі існують особливості:

«В Україні ж просідання курсу, якщо не помиляюся, близько 24%. Це велике коливання, яке важко спрогнозувати. Так само, як важко було спрогнозувати зростання курсу валют в 2014 році, який став реальним потрясінням для економіки. Те, що зараз гривня зміцнюється, – добре. Але це зміцнення не спрогнозовано і не зашито в фінансовий план підприємств: ні державних, ні приватних. А це теж потрясіння, і незрозуміло, чого чекати в майбутньому. Ніхто не знає, що буде з курсом», – уклав він.

курс валюты, обменник

У випадку з Україною, вважає експерт, зміцнення гривні добре тільки в короткостроковій перспективі:

«У довгостроковій – таке ж потрясіння, як і зростання», – зазначив економіст.

Нагадаємо, згідно з прогнозами НБУ, наступний банківський день, 2 грудня 2019 року ознаменується “мінімальним” за останні майже чотири роки курсом іноземних валют. А саме:

Офіційний курс долара очікується на рівні 23,97 гривень за долар, це на 6 копійок нижче, якщо порівнювати з попереднім банківським днем.

Офіційний курс гривні до долара встановлено на рівні 2397,2276 гривень за 100 доларів (-6,3299 гривень). Як відомо, станом на 29 листопада курс долара становить 2403,5575 гривень за 100 доларів.

Як можна підсумувати з наявних даних, курс долара в цьому році впав до свого мінімального значення. Так курс долара 15 січня 2016 року був 2395,0773 гривень за 100 доларів, тобто таким був той самий попередній мінімум. Це, безумовно з урахуванням даних на 27 листопада 2019-го – так пару днів тому було зафіксовано 2398,2702 гривень за 100 доларів.

доллар

Примітно також, що падає і євро – єдина європейська валюта також впала до рівня майже чотирирічної давності. Офіційний курс євро на понеділок встановлений на рівні 2632,6354 гривень за 100 євро (-12,4796 грн). Так як на 2 грудня 2019 року Національний банк України встановив курс євро на рівні 26,32 гривень за євро, вартість єдиної європейської валюти знизилася одразу на 13 копійок, в порівнянні з попереднім банківським днем. Попередній же мінімум євро показував ще в січні 2016 року.

деньги, доллар, евро

Нагадаємо також, експерти обережно беруться робити прогнози на грудень. Але все ж очікують, що курс гривні в кінці року може трохи ослабнути, як це зазвичай відбувалося.

В цей період на валютний ринок потрапляє багато гривні, зокрема, у вигляді соціальних виплат, розрахунків після завершення контрактів.

долар, гривня, курс валют

“Існує ймовірність, що ті додаткові кошти, які громадяни отримають у грудні, будуть пущені на поточне споживання та подарунки до свят. Попит на валюту може збільшитися, якщо зростуть покупки імпортних, як правило, непродовольчих товарів”, – уточнює аналітик Євгенія Ахтирко.

У свою чергу директор департаменту казначества одного з банковАнтон Коваленко вважає, що у грудні основний курсовий коридор складе 23,7-24,5 гривень/долар.

Також наголошується, що в грудні може спостерігатися незначна девальвація, якщо активізуються імпортери, допускає аналітик Олександр Мартиненко з ICU. Також, за його словами, не виключено, що іноземці будуть менше цікавитися гривнею з метою скуповування ОВДП. Крім цього, аграрні експортери можуть зменшити обсяги продажу валюти.

гроші, гривня

Додатковим чинником ослаблення гривні може стати репатріація дивідендів великими українськими компаніями, вважає Мартиненко. У такому разі, за оцінками аналітика, курс гривні на кінець 2019 року може ослабнути до 25-25,5 гривень/долар.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua