Онлайн TV FM радіо FM пауза

Україна 19 лютого відзначає День Державного герба України

Новини

19 лютого – День Державного герба України. Яка історія цього дня та яке він має значення для України?

Протягом всієї історії людства відбулося багато подій в будь-який з днів, але для українців 19 лютого це особливе свято, адже в цей день 1992 року Верховна Рада України затвердила тризуб, як малий герб держави, офіційний символ, який стоїть поряд з гімном та прапором. Золотий тризуб на синьому щиті став символом свободи та гідності всіх українців. Герб походить від знаків Рюриковичів, ще його називають «Знак Княжої Держави Володимира Великого». Андрій Гречило, Олексій Кохан та Іван Турецький – геральдисти, спеціалісти історичної дисципліни, що вивчає герби, розробили тризуб.

Декан факультету історії, політології і міжнародних відносин, доктор історичних наук, доктор філософії, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Кугутяк Микола Васильович розповів детальніше про обидві визначні для українців дати.

«Це один із важливих символів держави. Тризуб – це малий герб України, на жаль великий не затверджений. Він, після акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року поклав одну із визначальних засад українського державотворення, бо герб є одним із найважливіших знаків держави. Коли закон прийняли, а це було продовженням загальнонаціонального референдуму 1 грудня 1991 року на території України щодо проголошення незалежності України, то люди ще раз підтвердили своє бажання, щоб українська держава була незалежною. Тому закони про мову і герб продовжили цю необхідну складову для визначення того, що українська державність відбулася», –  розповідає доктор історичних наук.

«Минуло вже більше 30 років незалежності, а  великий герб ще досі не затверджений, є тільки маленький і його використовують як великий»,- продовжує професор.

Також, Микола Кугутяк акцентує на історії виникнення всім відомого сучасного гербу: «Він існує, звісно, ще з часів Київської Русі, зʼявився вперше на монетах, а на державному рівні – це вже 1992 рік, в ролі державного символу України».

А яка ваша реакція?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua