Онлайн TV FM радіо FM пауза

Учені показали 3D-голограму справжнього обличчя Ярослава Мудрого

Новини

Науковці наново відтворили обличчя київського князя Ярослава Мудрого, який правив у першій половині 11 століття. Унікальну тривимірну голограму, яка продемонструє, як насправді виглядав чоловік, покажуть незабаром у “Софії Київській”.

Пів року тривало дослідження, метою якого було відновити справжню зовнішність князя, а не ту, яка була нав’язана українцям ще в радянські часи. 30 фахівців, серед яких криміналісти, антропологи і археологи шукали докази, щоб зробити достовірну реконструкцію, пише Укрінформ.

Генеральна директорка Національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська зазначила, що 3D-голограма справжнього обличчя Ярослава Мудрого є лише першими кроками до тієї правдивої історії, яка може пролити світло на певні історичні факти, зокрема щодо зовнішності наших тогочасних предків.

“Як приклад, київські князі не носили довгих борід, що характерно було для зображення російських царів, а довгими були вуса. А нашим князям вона, так би мовити, домальовувалась і домальовується й дотепер”, – додала вона.

Голограма Ярослава Мудрого: як насправді виглядав київський князь
А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua