Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Старому Мартинові відкрили пам’ятник чеським воїнам, які загинули під час Першої світової війни

Новини

Щоб вшанувати пам’ять 707 чеських воїнів, що загинули від рук російської армії в Першій світовій війні, в селі Старий Мартинів встановили меморіал. До відновлення пам’ятника доєдналися чеські та українські представники, адже це важлива історична пам’ятка для обох держав, зазначає генеральний консул Чехії в Україні, Давид Нови.

“Ця ідея виникла в Міністерстві оборони Чеської республіки, суспільства чеських легіонерів та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської та Закарпатської областей аби відновити історію та відновити пам’ять про загиблих героїв.”

Історія створення меморіального комплексу розпочалася в 2014 році, але про деталі битви під Старим Мартиновим місцеві жителі дізналися ще у 2000, розповідає староста округу, Ольга Харів. Відтоді українські та чеські активісти ретельно досліджували територію.

В Україні відновлено вже понад 10 пам’ятників загиблим солдатам. Це не лише чеські бійці, а й українці, розповідає голова Закарпатської обласної ради, адже на той час Закарпаття входило до Австро-Угорської армії.

Така співпраця з Чеською республікою розвиватиме не лише історичні стосунки, а й загалом буде корисною для обох держав. Це і обмін досвідом, і розвиток туризму, розповідає голова Бурштинської ТГ, Василь Андрієшин.

А яка ваша реакція?
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua