Онлайн TV FM радіо FM пауза

У США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та Марса. Відео

Новини

Науковці тестують чотириногого робота, на ім’я Spirit, на перетнутій місцевості гори Маунт-Гуд в Орегоні. Тут умови максимально наближені до поверхонь Місяця та Марса. Ідея в тому, щоб навчити роботів ходити по складних і мінливих ландшафтах, рухатися як по твердих або кам’янистих поверхнях, відомих як реголіт, так і по м’якому ґрунту.

«Коли ми, люди, ходимо по нерівних поверхнях, ми можемо аналізувати, як земля змінюється під ногами. Робот з ногами здатний на те саме», – каже Крістіна Вілсон, працівниця Університету штату Орегон.

Дослідження назвали Проєкт LASSIE. У його межах Spirit учиться орієнтуватися та адаптуватися до кожного нового завдання.

«Проєкт LASSIE допомагає зрозуміти, як люди й роботи повинні співпрацювати в дослідженні планет, особливо куди їм слід іти, щоб зібрати дані», – пояснює Крістіна Вілсон, працівниця Університету штату Орегон.

Ці випробування робота допоможуть спроєктувати нові машини, дізнатися, як вони даватимуть собі раду з різними ландшафтами і як збиратимуть дані під час руху.

«Ми робимо зовсім нову річ — перетворюємо кожну ногу робота на датчик ґрунту чи реголіту, щоб він на ходу збирав інформацію про довкілля», – наголошує Фейфей Цянь, дослідниця.

Дослідники не мають наміру зупинятися на одному роботі. Вони отримали грант розміром два мільйони доларів, щоб допомогти НАСА зібрати цілу команду роботів, які виконуватимуть завдання на Місяці.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua