Онлайн TV FM радіо FM пауза

У селі Космач буде встановлено 3D-проєкцію церкви Святої великомучениці Параскеви. Відео

Новини

«Церква Параскеви у селі Космач. Минуле. Теперішнє. Майбутнє.». Під такою назвою у  Космачі, що на Косівщині, відбулася виїзна науково-практична конференція Університету Короля Данила. Під час дійства викладачі та студенти УКД презентували 3D-проєкт церкви Святої великомучениці Параскеви. Основою, для реалізації проєкту, взяли креслення доцента УКД Зеновія Соколовського та архівні зображення, описи і фото, які вдалося віднайти.

Загалом, ініціатива передбачає створення інтерактивного простору на місці зруйнованого храму. Долучився до її реалізації і студент спеціальності «архітектура та містобудування» Михайло. Каже, зробив проєкт з інсталяції вітрини.

Крім цього, в рамках ініціативи розроблено відеопроєкт «Історико-архітектурна реконструкція храму». Кожен може його побачити, відсканувавши QR-код.

Встановлення 3D-проєкції церкви Святої великомучениці Параскеви, для жителів села має дуже важливе значення. Ба більше, кажуть згідно постанови кабінету міністрів України про культурну спадщину України, вона підлягає відбудові.

«Вона була внесена і побудована як сакральна споруда за всіма правилами побудови дерев’яних церков у світі, не тільки України. В ЮНЕСКО занесена як архітектурна перлина світового значення. Тому для нас це має вкрай важливе значення, щоб її відновили», – каже житель села, кандидат медичних наук Микола Кушнірчук.

І у цій спільній місії, каже голова Космацької громади Дмитро Мохначук, співпраця з саме Університетом Короля Данила є дуже цінною.

До слова, на сьогодні відомо про два іконостаси церкви Великомучениці Параскеви. Зберігаються вони у збірці Музею мистецтв Прикарпаття.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua