Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Надвірній благодійний фонд “Карітас” завершує ремонт шелтеру для вимушено переміщених осіб. Відео

Новини

Вони ніколи не стояли осторонь чужої біди, а від початку повномасштабної війни – й поготів. Доброчинці благодійного фонду “Карітас-Надвірна” практично завершили ремонт шелтеру для вимушено переміщених осіб. Та вже нині там мешкають люди з прифронтових територій.

З початку війни, каже керівник “Карітасу” у Надвірній о. Андрій Будзак, діяльність фонду розширилась. Адже в країні побільшало тих, хто потребує підтримки. Тож з перших днів війни благодійники підготували ліжкомісця для переселенців.

Наразі тут вже облаштовано 10 кімнат. Ще у 4-ох – триває ремонт. У шелтері, який розрахований на 110 осіб, сьогодні мешкає понад півсотні переселенців, серед яких 20 дітлахів. Ось ця родина – з Донеччини. З рідного Слов’янська двом сестрам з мамою та дітками довелось переїжджати у березні.  

Спершу, розповідає пересленка Каріна Івановська, вони мешкали в одному з ліцеїв Яремчі. Однак, восени діти повернулись на навчання і родині знову довелось шукати прихисток. Так, у жовтні вони потрапили у “Карітас”.

5-річна Влада дуже сумує за батьком, дідусем, бабусею та котиком, які залишились у Слов’янську. Та поки тато захищає країну – дівчинка не гає час і багато вчиться. Адже зовсім скоро їй – до школу.

Окрім цього у “Карітасі”, переселенцям надається психологічна підтримка. Фахівчиня Уляна Дутчак працює і зі дітлахами, і з дорослими.

Загалом, наголошує очільник Надвірної Зіновій Андрійович, за період повномасштабного вторгнення, громада прийняла більше 6 тисяч переселенців. Найчастіше – це люди, які потребували не лише житла, а й одягу та їжі.

Не припинила працювати у “Карітасі” й їдальня для безхатченків. Щодня посмакувати гарячий обід сюди приходять більше півсотні осіб. Вже сім років поспіль перше, друге, салат та напої для них готує кухарка Любомира Мушак. Жінка каже, свою роботу обожнює, а найбільше гріють серце вдячні слова, які чує від безпритульних.

Ремонтні роботи цього приміщення вдалось виконати завдяки співпраці благодійного фонду “Карітас Надвірна” з “Карітас Україна”. Також допомогли міжнародні донори. Підтримала проєкт й Надвірнянські міська та районна ради.

Зараз доброчинці благодійного фонду “Карітас Надвірна” облаштовують ще один шелтер для переселенців. Приміщення розташоване у селі Битків. Там зможуть прилаштувати 110 осіб.  

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua