Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Івано-Франківську відкрили анотаційну дошку Івану Фіцаловичу

Новини

До 100-річчя від Дня народження музиканта і педагога пам’ятний знак відкрили на приміщенні музичної школи №1. Композитор Іван Фіцалович дуже любив роботу із дітьми, розповіла донька митця, також вчитель музики Наталія Фіцалович-Тимчук.

«Так, він композитор, він наш український композитор, але все його життя було з дітьми. Він тут і камерний, і квінтет створив, і квартет, і квартет вчителів, і дитячий симфонічний оркестр. Повертаючись зі школи, сідав і писав музику. А дітей він дуже любив і мене навчив. Казав, Наталко, я набираю у дві кишені цукорків, і поки вони готуються до уроку, їх гощу», – каже донька композитора Наталія Фіцалович-Тимчук.

Одним із його учнів був і колишній директор обласної філармонії, скрипаль Андрій Савка. Музикант розповідає, під час його навчання у музичній школі Іван Юліанович вів камерний оркестр.

«Це була людина надзвичайної скромності, тому що я вам скажу перше враження учнів: приходить дідусь, розкладає всім пюпітри, ноти ставить і ледь не просить, давайте пограємо. Але наскільки він був всередині великий, настільки він був скромний по життю. Він був прекрасним мелодистом. Його мелодії лягали просто на вухо, тому що запам’ятовувались», – розповідає музикант, учень композитора Андрій Савка.

Пощастило народитися у сім’ї інтеліґентів – зізнається син Івана Фіцаловича – Юліан. З дитинства батько вчив його музиці та мистецтву. І хоча доросле життя Юліан Фіцалович не пов’язав із музикою, батько залишився у пам’яті кращим педагогом.

«Вчив скрипочку, вчив піано, вчив любити звірят. Це була цікава людина, філософ і музикант. Людина талановита: він і малював, і вірші писав», – ділиться спогадами про батька син Юліан Фіцалович.

Анотаційну дошку українському композитору Івану Фіцаловичу відкрили у межах програми «Івано-Франківськ – місто Героїв». Ініціатор програми – очільник громади Руслан Марцінків запевняє, у скрутний для України час не варто забувати і про митців. Тих, котрі українську музику та культуру змогли винесли на новий щабель. 

«У цей час дуже важливо вшанувати і таких творчих людей. Тому саме тут на стіні нашої дитячої музичної школи, де виховують нових композиторів, діти навчаються музиці, ми вирішили відкрити цю дошку. Бо Івано-Франківськ – це місто Героїв, Івано-Франківськ – це місто людей, які працюють і повсякденною працею створюють це місто і створюють нашу державу», – каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Під час відкриття пам’ятного знаку символічно учні музичної школи №1 виконували відомі композиції Івана Фіцаловича. А вже згодом музиканти хочуть видати чергові збірки із неперевершеними творами композитора. 

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua