Онлайн TV FM радіо FM пауза

У 2024 році КП «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою. Відео

Новини

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою. Як і минулих років, засіватимуть комунальні землі та людські паї у селах Радчі, Тисменичанах, Добровлянах, Братківцях.

Цього року додалися ще села громади – Підпечери та Підлужжя.

«Підприємство підходить до посівної 2024 вже підготовленим. Підготовчі роботи проведені ще до весни. Так ми ділянки зорали, тепер тільки закрили вологу, і нам вдається вчасно здійснити посів соняшника. Підприємство збільшило виробничі потужності і посівні площі, і одиниці техніки. У 23-му – до 130 гектарів, у 2024-му близько 200 гектарів посівних площ буде. Вже посіяна озима пшениця – близько 12 гектарів», – говорить в.о. керівника КП «Франківськ Агро» Дмитро Сергенюк. 

Посівну розпочали у селі Радча. Завдяки теплій весні ґрунт добре прогрівся і готовий до висівання. На 20-ти гектарах у Радчі ростиме соняшник. Ним же засіять ще 40 гектарів по інших селах громади. Усього Франківськ-Агро планує виростити цю культуру на 60-ти гектарах полів. 

«Соняшник підготовлений до посіву, закупку ще робили того року, привезли нам його на склад на минулому тижні. Посівна швидка, швидко розпочалася. Якщо порівнювати то того року в цей час був сніг, дощ. Того року ми пізно почали посівну десь на початку травня, цього року швидше завдяки погоді», – розповідає агроном КП «Франківськ Агро» Денис Калинович.

Відтак, найбільше полів, понад сто гектарів, цьогоріч засіять соєю. До її посіву планують приступити вже в кінці квітня. Завершать же весняну посівну в червні гречкою, нею засіять ще 12 гектарів. 

«Громада має мати запас стратегічний. Якщо гречка і пшениця в нас більше іде на потреби садочків, наших навчальних закладів, то інші ми за рахунок них реалізовуємо продукцію на ринку. Маємо можливість утримувати людей, робочі місця, і земля не пустує, тому що в основному, ця земля, яку ми взяли в обслуговування, пустувала, або заліснена була, або не оброблялася вже роками. Тому дуже важливо, що сьогодні будь-який клаптик вільної землі в Івано-Франківській громаді сільськогосподарського призначення обробляється і відповідно дає урожай. А сьогодні важливо мати продуктовий запас. Навіть в умовах війни дуже важливо, щоби захід країни також переорієнтовувався з якихось інших видів на сільськогосподарську продукцію», – зазначає міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.
 

Цього року як і попередніх, громада братиме під посівну кампанію також паї людей за вигідними ринковими цінами оренди сільськогосподарської землі.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua