Онлайн TV FM радіо FM пауза

Цьогоріч театр Франка святкує свою 102-гу річницю. Відео

Новини

Квитки на класичні вистави та експериментальні постановки молодих режисерів розкуплені за 4 місяці вперед. У виставах грають імениті актори, а самі постановки визнанні у Європі та престижними преміями у Китаї. Це все – Національний театр імені Івана Франка.

Цьогоріч театр Франка святкує свою 102-гу річницю. Для глядачів творчий колектив готує багато нових прем’єр та планує влаштувати міжнародний фестиваль театрального мистецтва. Проте на долю цього мистецького закладу перепало й чимало випробувань. Його було засновано у 1920 році у Вінниці, об’єднавши акторів Молодого театру під керівництвом Гната Юри та Нового Львівського театру, що очолював Амвросій Бучма.

У свій перший театральний сезон трупа поставила 23 прем’єрні вистави – і це в умовах війни більшовиків із УНР. У цей період митці працювали виключно на ентузіазмі в тому середовищі, в якому про театр годі було й думати, про що зізнавався сам Юра – на прем’єрі «Весілля Фігаро» у Вінниці. Це була одна з перших постановок світової класики і вона не сходила з афіш франківців протягом тринадцяти років.

У 1923 році театр переїхав до Харкова, а вже за три роки він обмінявся містами з “Березілем” Леся Курбаса та оснувався у Києві.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua