Онлайн TV FM радіо FM пауза

Таргани-кіборги допомагатимуть у рятувальних операціях. Відео

Новини

Комахи-кіборги допомагатимуть шукати постраждалих після землетрусів та інших лих. Так уважають японські дослідники з міста Вако. Вони розробили спеціальний рюкзак з обладнанням і гнучку сонячну панель і помістили це на великого таргана. Сама плівка не товща за людську волосину — усього чотири мікрони.

Для експериментів обрали мадагаскарських шиплячих тарганів, бо вони досить великі, щоб нести обладнання, і не мають крил. Навіть коли все необхідне приклеїти до спини цих комах, вони можуть долати невеликі перешкоди або, якщо перевернулися, знову вставати на лапки.

Команди таргану віддають через блутус. У потрібному напрямку він рухається завдяки імпульсам.

Усередині роботів батареї сідають швидко, тому час на обстеження також зменшується. Перевага комахи-кіборга в тому, що вона рухається сама, тож електрики для цього не треба.

Наступний етап — зробити розміщені на спині датчики мініатюрнішими, щоб комахам було легко рухатися, а також додати відеокамери. До того ж рюкзак, який надягають на спину таргана, можна зняти. Це означає, що під час експериментів жодна комаха не постраждала.

Водночас дослідники шукають інше застосування й для сонячної плівки. Так, вони кажуть, що якщо погідного дня помістити її на парасольку, то можна виробити достатньо енергії, щоб зарядити мобільний телефон.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua