Гонконг давно славиться своєю смачною та якісною їжею навинос. Але також і величезними обсягами пластику, який для цього використовують. Тепер усе зміниться. Тут набуває чинності заборона на пінопласт та одноразовий пластиковий посуд.
Страви навинос готують тисячі кафе острова. Зазвичай у коробку кладуть рис та дві-три порції різних видів овочів, м’яса чи риби. Такий обід коштує від 5 до 6,5 доларів. За день тут продають до 1500 порцій.
Ця кухня вже відмовляється від коробок із пінопласту. А скоро перестане видавати й одноразове пластикове столове приладдя.
Власниця закладу каже, що зміни потягнуть за собою додаткові витрати. Посуд з екологічних матеріалів удвічі дорожчий за пластиковий.
«Заміна пластикових ложок на паперові подвоює наші витрати. Це не дуже добре для бізнесу у галузі виробництва харчів та напоїв», – наголошує Кітті Чан, власниця кухні.
Клієнти також незадоволені. Тепер їм доведеться приносити власний посуд та контейнери.
«Коли я на роботі, у мене є лише година на обід, і я маю поїсти швидко. Мені буде незручно приносити своє столове приладдя й мити за собою посуд. Не думаю, що це добра ідея», – пояснює Даррен Сенг, покупець.
Інші непокояться, що через нові правила зростуть ціни.
«Якщо кафе доведеться перейти на якісніше опаковання, тоді клієнти платитимуть більше. Нас це зачепить», – зазначає Дженні Фунг, покупниця.
Заборона набуватиме чинності у два етапи. Спочатку не можна буде пропонувати пластиковий посуд, соломинки, мішалки та столове приладдя.
Також заборонять видавати пластикові стаканчики та кришки, якщо клієнт їстиме в кафе. А потім їх не використовуватимуть і в замовленнях навинос. Як очікують, повна заборона почне діяти з 2025 року.