Онлайн TV FM радіо FM пауза

Останній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваність. Відео

Світ

Уряд Греції має намір вжити заходів для підвищення рівня народжуваності. За цим показником країна посідає одне з останніх місць у Європі. Цьому сприяє боргова криза та заходи жорсткої економії.

Ніколас — єдиний підліток у селі, що на північному сході Греції. Іноді батько возить його за 50 кілометрів до сусіднього села, щоб той пограв у футбол із ровесниками. Раніше тут було багато дітей. Нині дві третини з 300 жителів — люди віком від 70 років. Місцевий голова каже, що ситуація жахлива.

«Ми на переломному етапі. Наступні кілька років — наш останній шанс щось змінити», – каже Стратос Василіадіс, голова села.

У більшій частині Європи впала народжуваність. І Греція — добрий приклад. Прем’єр-міністр назвав цю проблему «бомбою вповільненої дії». Батько Ніколаса каже, що вони з дружиною хотіли народити ще дітей, але настала боргова криза.

«Ви хочете народити другу дитину. Але щоб її народити, сім’я має заробляти більше грошей. У наш час треба бути героєм, щоби створювати сім’ю», – зазначає Христос Гіанакідіс, батько Ніколаса.

У Греції — один із найнижчих показників народжуваності в Європі. У 2022 році тут зареєстрували найменше народжень більш ніж за 90 років. Це пояснюють борговою кризою, за якою пішли роки жорсткої економії та еміграції.

Кілька років тому, коли вирували протести, рівень безробіття серед молоді досяг 60 %. Нині він перевищує 25 %. Сотні тисяч молодих людей уже покинули Грецію.

Ця початкова школа обслуговує 17 сіл. І кількість школярів постійно зменшується. Нектарія Муропулу — учителька першого класу, у якому лише чотири учні.

«Коли тобі за 30 і ти заробляєш 1000 євро, ти, звичайно, двічі подумаєш, перш ніж створити сім’ю, бо ти не можеш її утримувати. Це дорого», – пояснює Нектарія Муропулу, учителька початкових класів.

У Греції вже є допомога при народженні дитини, пільги на дитячі товари та пільги у зв’язку з вагітністю та пологами в приватному секторі. Але ці ініціативи виявилися неефективними.

Чиновники кажуть, що уряд планує оприлюднити нові заходи в травні. Вони можуть містити грошову допомогу сім’ям, доступне житло для молоді та фінансову допомогу в галузі репродуктивної медицини.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua