Онлайн TV FM радіо FM пауза

ООН закликає сторони війни в Ємені повернутися до переговорів. Відео

Світ

У Ємені скінчився термін припинення вогню, і сторони не змогли його подовжити. Це означає, що в країні, де вже сім років триває громадянська війна, воєнне протистояння може загостритися.

Тепер ООН закликає сторони повернутися за стіл переговорів. Спецпосланець організації щодо Ємену Ганс Грундберг уважає, що ситуація дуже напружена. Грундберг каже, що й далі наполягатиме на мирній угоді між коаліцією під керівництвом Саудівської Аравії і повстанцями-хуситами, яких підтримує Іран. Обидві сторони під великим міжнародним тиском, спрямованим на укладення угоди.

У квітні в країні досягли угоди про припинення вогню на два місяці. Потім її двічі подовжували, хоч обидві сторони повідомляли про порушення. ООН просуває повномасштабний тривалий договір, згідно з яким у країні держслужбовцям видаватимуть зарплату, збільшать постачання пального й кількість авіарейсів, відкриють дороги й припинять бої.

Наріжним каменем лишається механізм оплати праці держслужбовців. На думку ООН, він буде корисним усім єменцям, а також полегшить їхнє економічне становище. Завдяки попереднім припиненням вогню з порту Ходейда, який утримують хусити, уперше за роки почали привозити більше пального. Також зі столиці почало вилітати більше авіарейсів. Вона теж під контролем повстанців.

За даними гуманітарних організацій, конфлікт у Ємені забрав життя десятків тисяч осіб, зруйнував економіку й призвів до голодування мільйонів жителів.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua