Онлайн TV FM радіо FM пауза

До Перу повернулися 4600 археологічних артефактів. Відео

Світ

До Перу повернулася ще партія культурних та історичних цінностей. Це 45 артефактів, що добре збереглися, і більш як 4500 фрагментів керамічних виробів. Наразі експонати демонструють у міністерстві культури Перу. Зокрема, старовинні текстильні вироби.

«Текстиль інків — вироби, що повністю збереглися. Таке важко знайти. Іноді знаходять фрагменти», – каже Гвідо Торо, працівник МЗС Перу.

Деякі артефакти були в колекції археолога Джона Роу, який проводив дослідження в Перу. Особливо скрупульозно він вивчав цивілізацію інків. У Роу зберігалося 5000 фрагментів різних виробів, а також ціла посудина. Колекція перейшла в спадок його доньці. Вона передала її перуанській владі.

Однак не всі повертають цінності з власної волі. Італійська влада відмовлялася віддавати 20 виробів із текстилю, зокрема дві цілі туніки. Судовий процес тривав 15 років, і лише тепер артефакти повернулися до Перу.

Цінності в цій партії передала Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Швейцарія та США. За останні два роки перуанська влада змогла повернути до країни майже 5500 артефактів.

А яка ваша реакція?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua