Онлайн TV FM радіо FM пауза

Сербія і Косово не змогли домовитися щодо автомобільних номерів. Відео

Новини

Сербський президент і косовський прем’єр-міністр їздили до Брюсселя на екстрену одноденну зустріч. Але вона виявилася безплідною. Тепер президент Сербії каже, що ситуація в регіоні критична.

Напруженість почала зростати, коли косовська влада встановила крайній термін для зміни автомобільних номерів, виданих до 1999 року, коли Косово ще входило до складу Сербії. Після 22 листопада жителів сербських громад, які не замінили номерних знаків, мають штрафувати.

Євросоюз намагався залагодити суперечку. Однак на екстреній нараді прем’єр-міністр Косова відхилив пропозицію щодо номерних знаків, бо Брюссель не підготував ширшої угоди.

У ЄС побоюються, що найближчими днями в сербських громадах Косова може спалахнути насильство.

Суперечка навколо автомобільних номерів триває майже два роки. Вона похитнула відносини між Сербією та Косово, яке проголосило незалежність у 2008 році.

На півночі Косова залишається багато громад етнічних сербів, які визнають лише уряд у Белграді. Саме вони відмовляються змінювати номерні знаки. Щоб виразити протест, на початку листопада багато хто з них навіть подав заяву на звільнення з держструктур Косова, зокрема з поліції, судів та прокуратури.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua