Онлайн TV FM радіо FM пауза

Руїни давньоримської пральні виявили під час будівельних робіт поруч із Ватиканом

Новини

Давньоримську пральню з мозаїчною підлогою виявили за кілька кроків від Ватикану, у самому центрі Рима. Об’єкт виявили, коли будували підземний пішохідний перехід, який планують відкрити наступного року до ювілею Ватикану.

Раніше в цьому районі була резиденція імператора. Будівельники розкопали коридор з кімнатами обабіч.

«Через цей район проходили дуже важливі дороги. Перші ділянки стародавніх Віа Тріумфаліс та Віа Корнелія. Уздовж розташовувалися гробниці аристократів. Потім ішли вілли — великі аристократичні маєтки», – зазначає Алессіо де Крістофоро, археолог.

Археологи кажуть, що будівлю ще в давнину переобладнали під фулоніку — тобто пральню, що досить незвичайно.

«Цю фулоніку датують приблизно кінцем II століття та першою половиною III століття. Пральня є досить дивним феноменом для Рима. Зазвичай такі трансформації відбувалися пізніше, тож для нас це цікаве відкриття», – наголошує Алессіо де Крістофоро, археолог.

У кімнатах збереглися поглиблення, у яких прали одяг. Причому давні римляни використовували для цього сечу — аміак добре відбілює речі. Фулони — працівники пральні — топтали одяг ногами, а потім виполіскували його у воді з глиною, щоб відіпрати жир.

Руїни давньоримської будівлі дістануть і розмістять в іншому місці, щоби будівельники могли працювати далі.

«Залишки пральні розберуть та зберуть наново на території замку Святого Ангела. Тобто розмістять дуже близько від місця, де їх знайшли. Руїни дослідять та оцінять їх історичне значення. Потім їх додадуть до ширшої музейної колекції», – пояснює Алессіо де Крістофоро, археолог.

Окрім залишків будівлі, археологи ще знайшли уламки давньоримської кераміки.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua