Онлайн TV FM радіо FM пауза

Результати довиборів в окрузі №87 мають бути встановлені шляхом повторного голосування – “ОПОРА”

Новини

Результати довиборів до парламенту в окрузі №87 (центр – м. Надвірна Івано-Франківської області) мають бути встановлені шляхом повторних виборів.

Про це наголошується у заяві “Громадянської мережі “ОПОРА”, оприлюдненій у четвер, пише Інтерфакс.

“На думку “ОПОРИ”, найдемократичнішим способом розв’язання проблеми могло б стати політико-правове рішення про проведення повторних виборів, відповідальність за яке на себе повинен взяти український парламент. Усі інші варіанти не дозволяють переконливо визначити дійсне волевиявлення громадян і не забезпечують належну суспільну довіру до результатів голосування”, – заявили в “ОПОРІ”, коментуючи рішення Центральної виборчої комісії (ЦВК) про визнання кандидата в народні депутати від партії “Слуга народу” Василя Вірастюка переможцем на довиборах до Верховної Ради.

Зазначається, що рішення ЦВК ухвалювалося в умовах відсутності чітких механізмів правового вирішення безпрецедентної ситуації в окрузі.

“І хоча рішення ЦВК можуть розглядатися як один з варіантів виконання рішення суду, проте вони не усувають ключової проблеми виборчого процесу, яка полягає у відсутності можливості достовірного встановлення результатів волевиявлення виборців в межах округу. Натомість повторні вибори, за умов належного законодавчого забезпечення, дозволять усім політичним суб’єктам взяти участь у новому виборчому процесі, а виборцям гарантуватимуть право на чесні результати виборів”, – наполягають в “ОПОРІ”.

Крім того, одночасно з відповідальним рішенням парламенту про захист виборчих прав громадян правоохоронні органи зобов’язані інтенсифікувати розслідування виявлених порушень.

В організації наголошують, що в ситуації, яка склалася в окрузі №87, не існує ідеальних рішень, і призначення повторних виборів може посилити в майбутньому несумлінні технології зі зриву голосування.

“Але, на нашу думку, прямі переваги такого варіанту захисту виборчих прав громадян перевищують потенційні ризики і дозволять уникнути правової сумнівності і суспільної нелегітимності результатів виборів в ОВО №87. Поточна ситуація, натомість, негативно впливатиме на оцінку дотримання державою стандартів виборів, незважаючи на суттєві попередні досягнення у цій сфері і реформування виборчого законодавства”, – резюмується у заяві.

Як повідомлялося, в окрузі №87 на додаткових виборах до парламенту перемогу здобув представник партії “Слуга народу” Василь Вірастюк, набравши 31,25% голосів. Його конкуренти – представник від партії “За майбутнє” Олександр Шевченко та представник Всеукраїнського об’єднання “Свобода” Руслан Кошулинський – набрали 29,69% та 28,86% відповідно. Центральна виборча комісія України на засіданні 5 квітня визнала вибори в окрузі такими, що відбулися.

Перед тим Івано-Франківський окружний суд розглянув кілька справ стосовно рішень про перерахунок голосів на 20 виборчих дільницях, які ухвалила ОВК №87 під час встановлення підсумків голосування. Усі розглянуті справи було відкрито за позовами кандидата Шевченка. У більшості випадків (щодо шести дільниць) рішення суду першої інстанції – дії ОВК визнати правомірними, позивачу повністю відмовити в задоволенні позовів. Ці рішення було оскаржено.

Згодом Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав протиправними і скасував усі постанови ОВК №87 про визнання голосування на п’яти дільницях недійсними. У Громадянській мережі “ОПОРА” повідомили, що на деяких з ним за результатами повторного підрахунку голосів було встановлено невідповідність кількості бюлетенів за кандидата Шевченка.

16 квітня ЦВК прийняла для обробки протокол окружної виборчої комісії №87 із позначкою “уточнений”. Голова комісії Олег Діденко розповів про наявність двох судових справ щодо складання уточненого протоколу окружною комісією.

21 квітня Верховний Суд України ухвалив скасувати рішення суду першої інстанції, яким було визнано бездіяльність ЦВК і на неї було покладено зобов’язання встановити результати виборів та визнати обраним народного депутата в окрузі №87 (центр – м. Надвірна Івано-Франківської області).

27 квітня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду (КАС ВС) відмовив у задоволенні позову кандидата в народні депутати за округом №87 Олександра Шевченка, визнавши правомірним рішення Центральної виборчої комісії зі встановлення результатів проміжних виборів.

2 травня Велика палата Верховного Суду частково задовольнила апеляційну скаргу кандидата в народні депутати за округом №87 Олександра Шевченка на рішення Верховного Суду від 28 квітня 2020 року та визнала протиправними дії ЦВК зі встановлення результатів виборів в окрузі №87. Також суд визнав протиправним і скасував протокол ЦВК від 22 квітня 2021 року, яким встановлено результати виборів і Вірастюк визнаний переможцем в окрузі №87.

19 травня ЦВК, враховуючи рішення судів і позицію Великої палати Верховного Суду, ухвалила рішення про визнання Вірастюка обраним за результатами довиборів без урахування результатів голосування на шести дільницях.

У свою чергу представник від партії “За майбутнє” Олександр Шевченко, який посів на виборах друге місце за кількістю голосів, заявив про намір оскаржити рішення ЦВК у суді.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua