Онлайн TV FM радіо FM пауза

Прикарпатці відвоювала землю у приватного підприємства

Мешканці села Верхній Струтин, що в Рожнятівському районі на Івано-Франківщині, пікетували Львівський апеляційний господарський суд, щоби відстояти земельну ділянку з родовищем торфу.

В результаті Львівський апеляційний господарський суд залишив рішення суду першої інстанції – Господарського суду Івано-Франківської області в силі. Таким чином, угода оренди земельної ділянки, відповідно до якої ПАТ “Івано-Франківськторф” володіло ділянкою в 222,3 га з торфовим родовищем, розірвана. Земельна ділянка переходить у власність держави – рішення Львівського апеляційного суду вступає в силу 26 січня. Цього рішення громада села послідовно добивалася останні півроку, пише Курс.

В тому, щоби земля сільської ради відійшла в державну власність, на перший погляд, складно побачити логіку. Однак тільки в такий спосіб громада Верхнього Струтина змогла розірвати угоду оренди земельної ділянки з ПАТ “Івано-Франківськторф”.

На думку мешканців села, умови оренди торфовища за угодою, яку сільрада уклала з приватним підприємством в 2004 році на наступні 17 років, були несправедливими. Виробник торфу сплачував податок, але громада вважала, що підприємство повинно платити більше, оскільки грошова оцінка землі не переглядалася понад 10 років. Також мешканці села заявили, що товариство при розробці родовища завдає шкоду довкіллю, зокрема розбиває дороги, натомість ніяк не сприяє розвитку села. Із листом, у якому були викладені ці та інші претензії до ПАТ “Івано-Франківськторф”, селяни звернулися до голови ОДА, тоді ще Андрія Троценка. Люди аргументували вимогу, щоби Товариство переуклало з ними договір на інших умовах із врахуванням нової нормативно-грошової оцінки землі. ПАТ “Івано-Франківськторф” із такими вимогами не погоджувалося.

Відтак, справу довелося вирішувати через суд.

На листа мешканців Верхнього Струтина відреагував Івано-Франківський міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням природоохоронного законодавства. Він подав позов до сільської ради про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки з ПАТ. В ході судового розгляду виявилося, що торфовище в урочищі “Під Буром” хоч і знаходиться на території сільради, проте лежить за межами населеного пункту. За чинним законодавством, розпорядником цієї землі є Івано-Франківська ОДА. Відповідно сільська рада не мала права передавати цю землю в оренду. За рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 18 листопада 2014 року, договір оренди був визнаний недійсним, а земельна ділянка повернута в державну власність.

ПАТ “Івано-Франківськторф” оскаржило це рішення у Львівському апеляційному господарському суді.

Відстоюючи вигідне для себе рішення суду першої інстанції, мешканці Верхнього Струтина піднялися на акцію протесту. В цьому їх підтримали активісти івано-франківського обласного осередку партії “ВОЛЯ”.

Як повідомив представник ініціативної групи з повернення земельної ділянки громаді, депутат сільської ради Богдан Бігун, наразі сільрада Верхнього Струтина виробила документацію про включення торфовища в межі населеного пункту. Документація – на завершальному етапі реєстрації. Тож громада матиме право розпоряджатися родовищем торфу і використати його з більшою вигодою для села.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua