Онлайн TV FM радіо FM пауза

З покинутого молокопункту – до успішної ферми (ШоТам)

На Прикарпатті в селі Чесники жителі створили кооператив «Еком». Об’єдналося 43 мешканці і тепер виготовляють молокопродукцію та сири за закордонною та власною рецептурою, пише ШоТам. Про це повідомляє “Агробізнес сьогодні” з посиланням на Голос України.

Усе своїми руками

Голова господарства Олег Журавінський розповів, що завдяки виграним грантам на базі колишнього молокопункту створили заготівельний кооператив, отримали кошти на спеціалізоване обладнання для сироваріння, відновили стару молочарню.

Члени кооперативу власними силами очистили старе пасовище та засіяли посухостійкою травою. Кооператив має пересувну доїльну установку, електропастуха та свердловину, щоб напувати корів. Також, кооператив взяв участь у держпрограмі та отримав холодильні установки та часткову компенсацію на придбання автомобіля для доставки молока.

Куди продають молоко

Молокопродукцію почали постачати у місцеві магазини та соціальні заклади. Також вирішили почати виготовляти сири. Для втілення бізнес-ідеї запросили фахівця-сировара аж із Швейцарії. Спочатку Норберт Буррі приїхав до України на волонтерських засадах. Нині ж відвідує кооператив регулярно та надає консультації – скоро має приїхати, аби допомогти із запуском виготовлення нового сорту сиру.

Авторські розробки

Члени кооперативу зараз мають й авторські розробки, як от сир із чорнушкою, куди додають чорний кмин (місцеві називають його чорнушкою).

Зареєстрували логотип «Чесниківський сир». Заготовляють молоко у Чесниках та у сусідніх Лучинцях – до 300 літрів на добу.

Батькам, діти яких вчать англвйську стане у пригоді УРОК 1.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua