Онлайн TV FM радіо FM пауза

У лісі знайшли унікальні архіви УПА (Вголос)

У лісі на Івано-Франківщині виявили унікальні та секретні матеріали УПА, пише Вголос.

Про це у Facebook повідомив історик Володимир В’ятрович.

У Стратинських лісах Рогатинського району відкопали “молочний” бідон і металевий ящик. У них повстанці свого часу зберігали свої документи, більшість з яких виявилися невідомими історикам.

Кілька сотень знайдених документів датуються 1945–1946 рр. Це переважно звіти підпілля ОУН і підрозділів УПА з території Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей, які діяли в межах військових округів УПА “Буг”, “Лисоня”, “Говерла” та на території Закерзоння (сучасна Польща).

Примітно, що вперше виявлені 5 звітів щодо тактичного відтинку “Магура”, що входив до складу ВО “Говерла” і низка хронік сотень із ВО “Лисоня”.

Знайшли також із десяток невідомих досі типів підпільних грошей – бофонів.

Серед архівів виявилися також документи, присвячені виборам до Верховної Ради УРСР 1946 року. Вони планувалися радянською владою як засіб формальної легалізації окупації Західної України. Для підпілля зрив виборів був першочерговим завданням, успіх якого мав засвідчити реальну силу УПА.

Відзначається, що архів призначався для інформування лідерів ОУН і головного командування УПА. Встановити, чи працювали з ним члени Проводу ОУН поки немає можливості, проте вперше були виявлені криптоніми підпільної пошти “АА” і “612”.

Один з архівів, який зберігся в гарному стані відреставрують і вже незабаром з’явиться його електронна версія. Другий же буде законсервовано через сильне пошкодження.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua