Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Коломиї обговорили нові назви вулиць, які підлягають декомунізації

Коломия

У Коломиї відбулися громадські слухання, на яких зібралися мешканців громади. Присутнім представили результати голосування за нові назви вулиць. Втім, не обійшлося і без дискусій. Як вже зазначалось, новими назвами хочуть замінити нейтральні та беззмістовні назви на ті, що мають значення для громади та України й водночас завершити дерусифікацію та деколонізацію топоніміки згідно з прийнятим у минулому році законом.

Рівно два місяці тому розпочався другий етап перейменування вулиць і площ у Коломиї та селах громади. Тоді мешканці Коломийської громади могли подати свої пропозиції щодо нових назв деяких вулиць, площ та інших топонімів. Далі Коломийська міська рада винесла їх на розгляд громадськості та провела опитування у електронній формі.

«Є вулиці, які ще підлягають закону про декомунізацію. Це вулиці: Достоєвського, Шарлая, Мамутова. крайня знаходиться у Товмачику і більше підлягає деколонізації», – розповідає начальник управління містобудування Андрій Олійник.

Під час громадських слухань знову піднялася дискусія щодо перейменування вулиці Мамутова у селі Товмачик. Деякі місцеві мешканці хотіли залишити таку назву вулиці, бо в часи ІІ світової війни Мурат Мамутов та підлеглі йому солдати врятували від розстрілу біля 300 мешканців, зазначив уродженець Товмачика, громадський активіст Йосип Тодорів.

Представники влади на слуханнях не підтримали це проханням, опираючись на закон про декомунізацію. З їх слів Мамутов був головою райкому партії. Для цієї вулиці пропонувалися кілька варіантів нової назви. Найбільше голосів за назву Церковна.

«Якщо ми не приймемо рішення про перейменування цієї вулиці, це право надається міському голові. І якщо він протягом певного періоду часу не перейменує цю вулицю, її буде перейменовано рішенням голови обласної державної адміністрації», – каже заступник голови Коломийської громади Роман Остяк.

А ще на громадських слуханням виступила мати загиблого Героя Михайла Козака. Вона запропонувала перейменувати вулицю Костомарова в честь її загиблого сина, який проживав там, і зібрала підписи близько 400 мешканців мікрорайону.

Представники влади запропонували матері Михайла Козака обрати одну із сусідніх вулиць, щоб перейменувати в честь загиблого сина. Відтак учасники громадського слухання проголосували за нові назви вулиць. Чи прислухаються депутати до думки громади – дізнаємось на сесії міської ради.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua