Онлайн TV FM радіо FM пауза

Американські сенатори висловили занепокоєння ситуацією навколо єврейської громади у Коломиї

Коломия

Американські сенатори Джекі Роузен (Демократична партія) та Джеймс Ленкфорд (Республіканська партія) опублікували спільну заяву щодо спроби української поліції отримати список членів єврейської общини та їхні персональні дані.

Текст заяви з’явився на офіційному сайті Джекі Роузена в мережі інтернет.

Джеймс Ленкфорд
Джеймс Ленкфорд/ Фото РБК-Україна

Джекі Роузен та Джеймс Ленкфорд очолюють міжпартійну робочу групу Сенату США з боротьби з антисемітизмом.

“Будучи співголовами сенаторської робочої групи з боротьби з антисемітизмом та палкими прихильниками двосторонніх відносин США та України, ми серйозно стурбовані повідомленнями про те, що високопоставлений український поліцейський чиновник просив перерахувати всіх євреїв у місті Коломия, як частину розслідування щодо організованої злочинності », – кажуть сенатори. «Націлювання на цілу єврейську громаду – це потворний прояв антисемітизму, який пробуджує темні часи, коли європейські євреї були змушені реєструвати свою особисту інформацію. Ми закликаємо уряд України розслідувати цей інцидент, притягнути до відповідальності осіб та приєднатися до нас у боротьбі з антисемітизмом у всіх його формах”.

Нагадаємо, раніше керівник департаменту стратегічних розслідувань ГУ Нацполіції в Івано-Франківській області Михайло Банк звернувся до голови єврейської релігійної общини ортодоксального віросповідання м. Коломия Якова Заліщикера з офіційном запитом на видачу статуту общини, списку її членів з їхніми персональними даними, а також списку єврейських студентів, які навчаються у місцевих вишах.

В Івано-Франківській ОДА висловили обурення ситуацією та заявили про неприпустимість дискримінації людей за расовою чи етнічною ознакою.

“Дотримання законності та конституційних прав і свобод громадян є основним завданням, визначеним Президентом України Володимиром Зеленським. Такі речі неприпустимі. Тому, в області будуть прийняті заходи для забезпечення достойних та рівних умов діяльності для всіх, без винятку, національних меншин”, – наголосив голова ОДА Віталій Федорів.

За фактом збору інформації про членів єврейської громади призначили службове розслідування.

Його проведення доручили співробітникам Департаменту внутрішньої безпеки та Головного слідчого управління Національної поліції.

“Хочу запевнити представників громади: ми не допустимо будь-яких проявів переслідування громадян за національною чи іншими ознаками. Усі підрозділи поліції працюють над попередженням антисемітських злочинів на ґрунті ненависті, а у випадку їх вчинення – миттєво реагують і спрямовують зусилля на їх розкриття та розслідування”, – заявив глава Нацполіції Ігор Клименко.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua