Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Франківську збудують готельні номери майбутнього (ШоТам)

Уявіть собі одиничні готельні номери, розкидані прямо по карпатському засніженому лісу. І снігопад прямо за кілька метрів від вашого ліжка (втім, лісові мешканці теж бігатимуть десь неподалік).

Це майже готель майбутнього, такий відпочинок популярний у Швейцарії. А скоро буде і в Україні, пише видання ШоТам.

Олег Саків створював свій перший геодезичний купол (або екопод – авт.) як альтернативу вщент забудованим готелями курортам.

Він розповів “ШоТам”:

  • скільки коштує перетворити один такий купол на повноцінний готельний номер;
  • як такий екопод витримує шквальні вітри і надзвичайну спеку;
  • чому одна така сфера посеред дикої природи може конкурувати з п’ятизірковими готелями.

Геодезичний купол або ecoPod це поєднання номера класу “люкс” та домівки на природі. Він складається з каркасу з оцинкованої сталі та ПВХ-мембрани. Така сфера має ідеальну аеродинамічну форму і є надзвичайно стійкою до вітрів, буревіїв і снігопадів. Підходить для будь-якого клімату.

Ідею для бізнесу знайшов у Європі

Десь 2,5 роки тому ми з дружиною проїжджали Італію і там побачили в приватному використанні такі от сферичні будинки.

Виглядали вони дуже круто і привертали увагу одразу.

Ідея мене захопила, і я вже спеціально поїхав до Швейцарії – подивитись на готель, який цілком складається з таких от сферичних номерів.

Побув всередині і зрозумів, що це суперкруто: і сама конструкція, і легкість та доступність будування у гірських масивах та й взагалі недоступних для стандартного готелю місцях.

Тоді я подумав, що побудую перший геодезичний кемпінг в Україні. І тут же зіткнувся з проблемою, що в нас не можна ніде купити такі куполи.

Тільки в Польщі, Британії, ще деяких країнах Європи, а також в Америці і Китаї

Я багато спілкувався з іноземними компаніями, аналізував великий об’єм інформації про структуру купола та навантаження, які він витримує.

І врешті решт подумав – можна будувати не один кемпінг (або глемпінг, як правильніше називати), а цілу нішу в туристичному бізнесі!

Міцний, “демократичний”, футуристичний

Що ви отримуєте за 81 тисячу гривень? Дуже міцну і витривалу конструкцію діаметром у шість метрів і 26 квадратами вільного простору

Куполи мають ідеальну аеродинамічну форму, через те витримають вітри у 90-120 км/год.

Скласти наш геодезичний купол можуть три людини за три години – навіть якщо вони не експерти.

А знадобляться їм лиш два гайкових ключа і кілки чи платформа – в залежності від того, на що наша сфера ставитиметься.

Ви побачите все, що коїться надворі, через величезне панорамне вікно 12,2 метри заввишки і 4,9 завширшки, а на літній період ми передбачили “кармани” на застібках. Так, влітку сферу можна буде розстібати, щоб відпочивати на природі в буквальному сенсі.

Максимальна висота купола – 3,5 метри, а загальна його вага усього 272 кілограмів.

В основі його каркасу – трикутники зі сталі гарячого цинкування та ПВХ-мембрана: водонепроникна, стійка до перепадів температур від -40 до +70 градусів по Цельсію.

А ще всередині легко можна підвісити гамак.

У порівнянні з іншими країнами українська ціна – дуже конкурентна. У сусідній Польщі за такий же геодезичний купол запросять ціну на 30-40% більшу. Не кажу вже про Америку.

В Україні ж повністю готовий номер – з терасою, внутрішньою ізоляцією, підлогою, опаленням, освітленням та спеціально розробленим повноцінним туалетним модулем – обійдеться покупцям в межах $8000. Тільки обмеблювати – і можна жити.

До чого бути готовим мешканцям екоподу?

Чи можливо купити таку сферу і втекти в ліси? 100% так – якщо людина хоче покинути життя у місті і переїхати на природу, сферу можна використовувати як повноцінний, нормальний, безпечний будинок. Але ми все-таки рекомендуємо так робити тільки тим людям, які розуміють, що роблять.

Це формат глемпінгу – відпочинку, максимально наближеного до природи, але разом з тим і комфортного.

Якщо людина мріє жити в гармонії з природою, але щоби було ліжко і мінімальні елементи цивілізації, то це ідеальне рішення. Бо сфера не має стін, ви живете фактично в лісі.

До речі, тому ми рекомендуємо ставити ecoPod на платформи чи тераси – вони піднімуть вас вище рівня грунту і убезпечать від злив чи снігу.

Проте є і особливості у такому буквальному наближенні до природи: геодезичний купол досить легко обігріти і підтримувати необхідну температуру, але підтримувати потрібно постійно.. Як тільки екопод перестане опалюватися, одразу ж і холоднішає. Бо на вулиці п’ятнадцятиградусний мороз, а вас від зовнішнього світу відділяє лише мембрана. Ну, і додаткова ізоляція, можливо.

Яка окупність для бізнесу?

Середній глемпінг від 6 до 12 сферичних будиночків окупиться десь за 18 місяців – це суперпоказник, як на мене. При цьому, у розрахунки я заклав показник заселеності готелю в межах 50 %. Тобто, якщо вам вдасться тримати готель заселеним на 100%, то, відповідно, повністю окупиться він через 9 місяців.

Проте не раджу розраховувати на максимальне заселення. Адже ринок тут – нульовий, геодезичні сфери – новинка для України, у нас не те що глемпінгів – навіть кемпінгів як таких надто мало.

Також потрібно розуміти, що це – преміум-відпочинок, а тому основним фактором формування ціни буде ексклюзивність пропозиції та локація.

Перший ecoPod у Івано-Франківську

Інноваційний центр “Промприлад. Реновація” зацікавився нашим проектом і ми домовились про монтаж прототипа у них на території.

Зараз це оглядовий майданчик для всіх зацікавлених – людей, які хочуть його побачити, дуже багато.

Поки що проект фінансую тільки я. В принципі, на даному етапі він і не потребує якихось екстра-інвестицій. Тому поки й не шукаю грошей зі сторони.

Зараз є багато запитів, декілька з них знаходяться на етапі підписання договорів про співпрацю. Географія широка від Карпат до Одеси, навіть є запит з Іспанії.

Від купольного готелю до сферичного кафе – і ніяких документів

Сфера застосування наших куполів дуже широка: від готелів до приватного сектору. Це можуть бути і приміщення для івентів, і шатри для весілля, також літні майданчики і лаунж-зони, гаражі і ще багато всього.

Додаткові зручності для бізнесу у тому, що аби встановити конструкцію, документального супроводу та підтвердження не потрібно.

Це працює приблизно як з палаткою – вам же не потрібно дозволу щодо її встановлення, якщо ви йдете в гори. Точно так же і тут. Грубо кажучи, потрібен тільки дозвіл від власника землі.

Тобто, розмістились на орендованій землі, побачили, що локація неприбуткова – перенесли екопод на іншу локацію.

Конкурентів в ecoPod не бояться

Щодо технології – тут я не винайшов ровер. Я її не придумав, просто наважився вкласти кошти в розповсюдження цього формату відпочинку.

Не боюсь конкурентів, бо в Україні ринок порожній, всім місця вистачить.

Та й продукт досить складний у виконанні. Потрібно багато енергії, для того, аби цю ідею розкрутити. Це і є головний двигун ecoPod .

Ми ж ще надихаємося емоціями тих людей, які захоплюються нашим проектом. Їх подив і “вау” драйвить нас і примушує шукати нові шляхи для покращення продукту.

Перший купол планують встановити до Нового року

Пропозицій партнерства надходить багато – це дійсно так. Один проект плануємо встановлювати до Нового року, якщо погода не підкачає. Ми вже оглядали майданчик під майбутні куполи, пропрацювали дизайн інтер’єру. Ще по руках не вдарили, але це справа часу.

Окрім того, дуже велике зацікавлення ecoPod викликає у соцмережах: люди просто підписуються на нашу фейсбук-сторінку чи не по 70 підписників за день. Багато запитань, лайків і коментарів типу “ви круті”.

При тому, що на даному етапі ми особливо не рекламуємося.

Замість величезних п’ятизіркових готелів

Головна мета ecoPod – показати бізнесу альтернативу. Що можна будуватися у абсолютно будь-яких природних локаціях на кшталт Карпат чи Кінбурнської коси без шкоди для природи.

Я сам з Івано-Франківська, і бачив, на що за кілька десятків років перетворилась, наприклад, Буковель: всі ці велетенські п’яти-, шестиповерхові будинки всюди, купа будівництв, які спотворюють вигляд ще нещодавно прекрасного місця.

Сумна історія, як на мене.

Мої геодезичні куполи – про життя в гармонії без шкоди самій природі, без капітальних будівель, без ям, фундаментів і дамб, без будь-яких навантажень на навколишнє середовище.

Всі матеріали, які використовуємо у виробництві, повністю відновлювальні та переробні.

Та сама оцинкована сталь без проблем піддається переробці. Як і ПВХ-мембрани.

Тобто, ви можете знайти найбільш дику місцевість у нашій країні, побудувати між чотирьох дерев ту платформу, і занести екопод на плечах трьох людей, побудувавши там фантастичну локацію.

Замість того, щоби будувати окрему дорогу, завозити туди будівельні матеріали, рити котловани, і руйнувати екосистему.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua